Media-organisaties, zoals The New York Times, The Guardian en de VRT, experimenteren al een tijdje met virtual reality technologie. Facebook en YouTube bieden daarnaast ook ondersteuning aan voor 360° videos.

Met de komst van de RICOH THETA S wordt 3D-video ook haalbaar voor consumenten en semi-professionals. Deze kleine camera heeft zowat de beste prijs/kwaliteit-verhouding voor een klein budget:

Voordelen:

* Klein, compact en gemakkelijk op te bergen;

* Een point and shoot camera, bijzonder gemakkelijk in gebruik;

* Volledige 360-graden panorama’s in een schot, en stitching gebeurt automatisch.

Nadelen:

* De kwaliteit van de video’s is een beetje aan de lage kant, maar toch genoeg om te delen via sociale netwerken zoals Facebook en YouTube;

* De camera wordt aangestuurd door een smartphone app met Wi-Fi verbinding en die laat het af en toe wel eens afweten.

360° video werkt niet hetzelfde dan opnamen met een gewone videocamera, die laatste heeft immers maar een lens. Omdat de TETA S voor- en achteraan een lens heeft, kunnen er wel eens belichtingsproblemen opduiken die resulteren in merkbare kleurverschillen. De keuze van je standpunt wordt daardoor erg belangrijk.

Opnamen werken het best wanneer de camera gefixeerd blijft. Er is immers geen behoefte aan panning of tilting omdat je toch alles rondom de camera registreerd. Investeren in een degelijk monopod statief is dan ook wenselijk. De Sirui PS geniet hierbij onze absolute voorkeur.

Vergeet de traditionele camera set-up en bijbehorende montagetechnieken. Omdat de camera alles rondom registreerd, inclusief de vloer en het plafond, hou je er best rekening mee dat het gehele panorama de moeite waard moet zijn voor de kijker. Zorg er vervolgens voor dat je IN de actie zit.

360° video staat nog in de kinderschoenen en tal van virtual reality producers zijn druk in de weer om uit te zoeken wat werkt en wat niet. Tijd dus om de boot niet te missen en je te wagen aan het experiment. Hier zijn alvast enkele voorbeelden:

vorige volgende