Met You've Got News gingen we samen met jongeren tussen 16 en 20 jaar op zoek naar hoe zij het nieuws wel willen ontvangen. Die resultaten hebben we in een rapport gegoten. We pikten er enkele interessante tools uit. Dit keer: social video's. Of je nu een video maakt voor Instagram, Facebook, Twitter of een ander medium, er zijn een aantal dingen waarmee je best rekening houdt.
- HOUD HET KORT. Mensen ontdekken je video terwijl ze door hun tijdslijn aan het scrollen zijn. Dat doen ze meestal als ze zich vervelen, of ergens aan het wachten zijn. Ze hebben waarschijnlijk niet de tijd om een video van tien minuten te bekijken. Op Instagram is de tijdslimiet voor een video zelfs maar 60 seconden. Hoe korter je video, hoe meer kans dat mensen hem helemaal bekijken.
- GRIJP DE AANDACHT. Zorg dat het meteen duidelijk is uit je openingsbeelden waarover de video gaat, zodat mensen blijven kijken.
- GEBRUIK TEKST. De meeste mensen scrollen door hun tijdslijnen op openbare plaatsen, zonder het geluid aan. Zorg dus dat je video ook zonder geluid begrijpelijk is. Een leuk muziekje eronder of een voice-over zijn goede toevoegingen, maar zorg ook voor ondertitels als je mensen aan het woord laat, of wissel tekst en beeld af als je een explainer-video maakt.
- DENK NA OVER BEELDLENGTE. Als je tekst in je video gebruikt, moet je zorgen dat die lang genoeg zichtbaar is zodat mensen hem kunnen lezen, maar ook niet zo lang dat de video saai wordt.
- LET OP HET FORMAAT. Op Instagram, Facebook en Twitter kun je zowel normale video’s in landscape-formaat als vierkante video’s posten. Je hoeft dus niet meerdere formaten te maken voor de verschillende media. Op een smartphone ziet vierkante video er wel beter aangepast uit. Let wel: de meeste videobeelden worden niet oorspronkelijk vierkant gefilmd, dus het kan zijn dat er belangrijke stukken beeld wegvallen als je normale filmbeelden vierkant maakt. Let goed op bij het editen, en maak je keuze voor een formaat gebaseerd op je beelden.
- MAAK JE BESTAND NIET TE GROOT. Meestal kijken mensen naar social video op een klein scherm: je videokwaliteit moet dus niet de allerhoogste zijn. Hoe groter je bestand is, hoe langer het duurt om te laden. Als je video te traag laadt, zullen mensen er niet op wachten en gewoon verder scrollen. Zorg dus dat je bestand relatief klein is, en de kwaliteit goed genoeg maar niet onnodig hoog.
- DOE NIET TE VEEL TEGELIJK. Als je een complex onderwerp genuanceerd wilt weergeven, is korte social video niet je ideale medium. Je kunt wel belangstelling opwekken met een teaservideo, en mensen aanmoedigen om door te klikken naar een langere video of een artikel over je onderwerp. Niet alle info moet in de video zitten.