Op dinsdag 1 mei overrompelden drieduizend sportievelingen het Antwerpse Linkeroever voor de eerste Spartacus Run. Golazo Sports organiseerde de tien kilometer lange survivalrun als eerbetoon aan Artoer Aghajanyan. Aghajanyan overleed afgelopen zomer tijdens de Antwerp Ironman.

De eerste editie van de Spartacus Run was een succes. Het maximumaantal van drieduizend deelnemers zakte op dinsdag 1 mei af naar Linkeroever voor een spektakelnamiddag. De participanten moesten als heuse spartanen een tien kilometer lang parcours met liefst 14 verschillende hindernissen de baas.

Eerbetoon

Sportmarketingbedrijf Golazo Sports organiseerde de Spartacus Run als eerbetoon aan Artoer Aghajanyan. Aghajanyan overleed op 24 juli 2011 tijdens de 70.3 Ironman van Antwerpen, ook georganiseerd door Golazo. Hij had een jaar naar het evenement toegeleefd. Aghajanyan stierf tijdens het beoefenen van zijn grootste passie. Op het moment van zijn overlijden zat Aghajanyan in het voorlaatste jaar van zijn studie geneeskunde.

Op 30 maart 1999 arriveerden Aghajanyan en zijn moeder hier vanuit Armenië. Nadat hij het Nederlands onder de knie had, leidde Aghajanyan een spartaans leven dat bestond uit studeren, sporten en zorgen voor zijn invalide moeder. Hij werkte ook hard om dat allemaal te kunnen bekostigen. Aan zijn doorzettingsvermogen en gedisciplineerde levensstijl hield Aghajanyan de bijnaam 'Spartacus' over.

Op het lijf geschreven

Aghajanyans moeder Evelina droeg het symbolische startnummer 1 en gaf het startsein van het evenement dat de nagedachtenis aan haar zoon in leven houdt. Ze overhandigde de deelnemers ook persoonlijk hun medailles aan de finish.

"Artoer had twee grote dromen in het leven: hij wou arts worden en deelnemen aan de Ironman in Hawaï. Daarom vind ik dit zo’n mooi eerbetoon aan mijn zoon. Het parcours staat echt op het lijf van mijn zoon geschreven. Hij had er vast zelf graag aan deelgenomen."

Wie er niet bij kon zijn, kan op 23 september terecht in recreatiedomein De Schorre in Boom voor de Race Against Nature. De Race Against Nature is het tweede evenement van de Spartacus Series.

© 2012 - StampMedia - Jelle Laurijssen en Mathieu Vancamp


Deze reportage werd gepubliceerd door Apen.be op 09/05/2012
Deze reportage werd gepubliceerd door Nieuws.be op 09/05/2012
Deze reportage werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/05/2012