BRUSSEL - 'Brussel is een vuile en lelijk stad' stond vorige week nog te lezen in de Franse krant Libération. Antwerpenaar Matthias Mertens (24) verhuisde sinds kort naar Brussel om er zijn carrièremogelijkheden te vergroten.

Internationale karakter

Brussel heeft met 20,5% te kampen met de hoogste werkloosheidsgraad van België. Ondanks dat cijfer trekken er jonge werkzoekenden naar de hoofdstad om er een job te zoeken. Matthias Mertens uit Antwerpen verhuisde naar het centrum van Brussel om er stage te lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met zijn master Internationale betrekkingen was het volgens hem de enige juiste keuze om naar Brussel te verhuizen omdat alle internationale instellingen er gevestigd zijn. Als je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werkt, verdien je bovendien gemiddeld 15% meer dan elders in België.

Druk en anoniem

Bijna 400.000 Vlamingen en Walen pendelen dagelijks naar Brussel om er te werken, terwijl 20% van de Brusselaars zonder werk zit. De meerderheid van die pendelaars wil zich niet in de stad vestigen omdat een gewone woning er gemiddeld 354.294 euro kost. Matthias omzeilt het probleem door met enkele vrienden een appartement te huren. Volgens de stadsmonitor van de Vlaamse Gemeenschapscommissie wil een op drie Brusselaars verhuizen. "Ik zal hier niet blijven wonen, ik zie het als een soort tussenstop", vertelt Matthias. De drukte en anonimiteit van de grootstad zijn de boosdoeners. "Als ik wat ouder ben, zal ik meer behoefte hebben aan een rustige en groene omgeving."

© 2013 – StampMedia – Sam Verhoeven en Sander Denayer


Deze reportage werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 29/05/2013