Er bestaan veel fabels rond het verzorgen van onder meer wonden bij een ongeval. Zo zou je boter op een brandwonde moeten smeren en je hoofd naar achter moeten houden als je neus bloedt. Niets is minder waar. Wat zijn de bekendste valkuilen? We vroegen het aan Kristof Muylaert, EHBO-lesgever, en Matthieu Clarysse van het Rode Kruis.
Hoofd achteruit houden bij een bloedneus
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je je hoofd juist wat naar voor kantelen bij een bloedneus. Ideaal hou je het hoofd zo alsof je een boek leest. Nijp dan net onder je neusbeen je neus 10 minuten toe. Dat een koud washandje in je nek leggen zou helpen is eveneens een fabeltje.
Voorwerp in mond steken bij epilepsieaanval
Een vaak voorkomend fabeltje is dat je een voorwerp in de mond moet steken bij een persoon die een epilepsieaanval krijgt, zodat hij zijn tong niet inslikt. Toch doe je dat beter niet. Let erop dat geen voorwerpen in de buurt van die persoon staan of liggen zodat die zich niet kan verwonden en plaats een hoofdkussen onder het hoofd.
Hoofdkussen onder hoofd van bewusteloze plaatsen
Wanneer iemand bewusteloos is, ontspannen alle spieren en kan de tong in de keelholte vallen. Door een kussen onder het hoofd te plaatsen, kan dat effect nog versterkt worden. Als je iemand die bewusteloos is wilt helpen, duw je het hoofd voorzichtig naar achter zodat de hals- en mondspieren aangespannen worden. Luister of de persoon nog ademt. Als dat het geval is, leg de persoon op zijn of haar zij. Als hij of zij niet ademt, bel de hulpdiensten en start reanimatie.
Schaafwonden ontsmetten
Belgen hebben de neiging om schaafwonden altijd te ontsmetten terwijl dat niet nodig is. Soms werken die ontsmettingsmiddelen het genezingsproces zelfs tegen. Beter kan je de wonde uitwassen met proper water en ervoor zorgen dat er zeker geen vuil meer inzit. Als het gaat om een risicowonde of er is niet voldoende water in de buurt, mag je wel ontsmetten. Maar doe het dan met een waterachtig, niet-kleurend product.
Brandwonden afkoelen met ijskoud water
Een brandwonde koel je het best af met lauw water in plaats van koud water. Je laat het water ook best niet op de wonde zelf lopen, maar iets erboven zodat het zo over de wonde kan stromen. Flamigel en Flamazine kunnen helpen, maar zorg ervoor dat de wonde goed is afgedekt, anders kan er huidverkleuring optreden.
Verstuikte enkel verzorgen met zalfjes en sprays
Belgen zijn gek op zalfjes en sprays zoals Flexiumgel. Net als bij brandwonden zijn die niet nodig. Twintig minuten ijs op je enkel leggen is veel effectiever, maar pas op dat je geen vrieswonden oploopt. Leg het ijs nooit rechtstreeks op het ledemaat. Als je na twintig minuten nog steeds hinder ondervindt, koel dan opnieuw af, maar enkel als de huid opnieuw een normale temperatuur heeft.
Nog een fabel is dat je zonder EHBO-scholing niets kan doen bij een ongeval, wat zeker niet waar is. Je kan de hulpdiensten bellen of het slachtoffer psychosociale hulp verlenen. Met deze tips weet je dus beter om te gaan met kleine en grote ongevallen en kun je - wie weet - levens redden.
© 2014 - StampMedia – tekst: Joy De Meulemeester; video: Joy De Meulemeester, Jolien Lenaars, Alisa Nadezhkina.
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 18/09/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/09/2014