Op 23 oktober 2013 organiseerde het Kinderrechtencommissariaat in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding een kinderrechtenlunch (Krunch) over de problematiek van het leerlingenvervoer in het Buitengewoon onderwijs. Rond de tafel zaten vertegenwoordigers van De Lijn, de onderwijskoepels, de administratie Leerlingenvervoer, de kabinetten Onderwijs en Mobiliteit en een aantal volksvertegenwoordigers.

Op de tafel lag een knelpuntnota die het Kinderrechtencommissariaat en het Centrum opstelden en waarin naar een opsomming van de knelpunten (ritduur, begeleiding, communicatie, ...) een aantal aanbevelingen vermeld worden.

Met een reportage, gemaakt door Producties,  gaf Hylke, die dagelijks meer dan anderhalf uur onderweg is naar school, een inkijk in zijn busrit.

Na de vertoning van het filmpje en de voorstelling van de knelpuntnota volgde een open en constructief gesprek waarin de aanbevelingen verder uitgediept werden en waarin een aanzet werd gegeven voor oplossingen voor bepaalde knelpunten.

Sommige aanbevelingen kunnen enkel worden gerealiseerd op middellange termijn, andere kunnen aangepakt worden op korte termijn. De verschillende verantwoordelijken engageerden zich om alvast werk te maken van een betere communicatie en van (gedrags)regels op de bus die rekening houden met de noden van de kinderen.

In een persmededeling die voorafgaand aan de Krunch werd verspreid, deelt de minister van Mobiliteit alvast mee dat er extra middelen werden vrijgemaakt voor het leerlingenvervoer. Die middelen moeten gaan naar extra ritten en naar vernieuwing van het voertuigenpark. De maatregelen moeten leiden tot een betere kwaliteit en meer comfort van het leerlingenvervoer, aldus de minister.


Deze reportage werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 20/11/2013