(MO*) Senegalese rappers proberen met de beweging Y’en a marre –‘Het is genoeg geweest’- de jongeren in hun land te overtuigen om te stemmen bij de presidentsverkiezingen in 2012. Y’en a marre is begonnen als protest tegen regelmatige stroomonderbrekingen in de buitenwijken van Dakar en richt zich nu tot bredere thema's.

De Senegalese jongens Simon, Fou malade, B One X, Djily Bagdad van 5kiem Underground en Thiat en Kilifeu van Keur Gui zijn sinds januari verenigd in de beweging Y’en a marre. Hierin sporen ze Senegalese jongeren aan om hun toekomst in eigen handen te nemen. Ze focussen op problemen als de hoge werkloosheid, corruptie en de brutaliteit van de politie. Nu richten ze zich op de presidentsverkiezingen van volgende jaar. Met de slogan ‘mijn verkiezingskaart, mijn stem’ proberen de rappers hun generatiegenoten te overtuigen om zich te registreren als kiezer.

Op 15 april lanceerde de beweging de campagne Daas Fanaanal –‘jezelf beschermen’- met als boodschap dat het mogelijk is om een stem uit te brengen zonder trouw te moeten zweren aan een bepaalde partij. Veel jongeren uiten hun steun op de Facebookpagina van Y’en a marre, ‘het is genoeg geweest' omdat de meerderheid van de 1,4 miljoen jongeren die het recht hebben om te stemmen, zich niet registreert voor de verkiezingen. Ze zijn er altijd vlug bij om te klagen, maar doen er nooit iets aan’, reageert Mamadou Dieye.

Abdoulaye Wade

Y'en a marre is één van de initiatieven in Senegal die op het internet opdoken, geïnspireerd door de opstanden in de Arabische wereld. Op 19 maart van dit jaar organiseerde Y’en a marre een manifestatie in Rufisque, dichtbij Dakar. Daarbij uitten ze hun woede om de uitgebleven beloftes die in 2000 werden gedaan door de huidige president Abdoulaye Wade. De politie kwam tussen en nam enkele luidsprekers af, ondanks het feit dat er toestemming werd verleend voor de manifestatie. De rappers kozen die dag uit omdat toen, zoals elk jaar, de overwinning van Wade werd herdacht.

In een interview met Dakaarpress zeggen de rappers dat ze niet streven naar een omverwerping van het regime. Y’en a marre is voor hen louter een burgerbeweging. ‘Wij staan niet aan de kant van de president, noch aan die van de oppositie, maar aan die van het volk. Als we vandaag dichter bij de oppositie staan, dan is dat omdat we de zorgen van de burgers behandelen’, zegt Thiat, van de hiphop groep Keur Gui.

Imams

Y’en a marre ontstond in januari uit frustratie om de regelmatige stroomonderbrekingen in de buitenwijken van Dakar. Een paar imams protesteerden al in september door op te roepen tot een boycot van firma Sénélec, door de electriciteitsfactuur niet te betalen.

De Senegalese rappers vonden dat behalve de imams, ook andere leden van de samenleving iets moesten ondernemen tegen de stroomonderbrekingen. Op hun Facebookpagina omschrijven de rappers hun motivatie als volgt: ‘De tijd waarin we in onze woonkamers treuren of fatalistisch klagen over de stroomonderbrekingen is voorbij. Wij weigeren om de systematische inperking te aanvaarden die ons wordt opgelegd in de elektriciteitsvoorziening van onze huizen. Wij zijn het beu. We hebben er genoeg van.’

© 2011 - MO* - Hasna Ankal
Dit artikel verscheen eerder op MO.be en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en een aantal onafhankelijke nieuwsmedia waaronder MO*.