reacties (0)

Het project 'Spuw het uit!' van jeugdwelzijnswerk Gigos Genk is genomineerd voor de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk 2015. 'Spuw het uit!' is een arbeidsvervangend traject voor jongeren uit het deeltijds onderwijs. Met het project gaan jeugdwerkers met de jongeren op zoek naar hun sterktes, hun krachten en drijfveren, om hen te versterken in hun zelfbeeld en eigenwaarde, hun motivatie en ook hun zoektocht naar werk.

Het project 'Spuw het uit!' van jeugdwelzijnswerk Gigos Genk is een arbeidsvervangend traject voor jongeren uit het deeltijds onderwijs. Jongeren botsen niet alleen op massale werkloosheid. Eerdere negatieve ervaringen krassen ook het vertrouwen in je omgeving of het beeld dat je van jezelf hebt… En niet iedereen kan terugvallen op een ondersteunend netwerk.

Met 'Spuw het uit!' gaan jeugdwerkers met de jongeren op zoek naar hun sterktes, hun krachten en drijfveren, om hen te versterken in hun zelfbeeld en eigenwaarde, hun motivatie en ook hun zoektocht naar werk. Daarbij werken jeugdwerkers met ervaringsleren en hiphop als expressiemiddel. 'Spuw het uit!' steunde op een goede samenwerking tussen Gigos, CMGJ en CLW Sint-Lodewijk in Genk.

Wisselwerking school-jeugdwerk

De jury van de Cera-prijs prijst de benadering van Gigos Genk. "Jeugdwelzijnswerkers vertrekken van de sterkte van de levenservaring van de jongeren zelf en zijn bekommerd om hun hele maatschappelijke positie niet alleen over hun kansen op de arbeidsmarkt. Inspirerend is ook de wisselwerking tussen het formele leren op school en informele leerprocessen in het jeugdwerk."

"Het kan een aanmoediging zijn voor scholen om creatief te zijn en samen te werken met het jeugdwerk dat vertrekt bij de leefwereld van de jongeren", stelt het juryrapport. "En het is bijzonder mooi om te zien hoe Gigos Genk muziek hiphop inzet om de jongeren hun gedacht te laten zeggen, frustratie en hoop uit te drukken."

Over de Cera-prijs van het Vlaamse JeugdwelzijnswerkMet de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk vragen Cera en Uit De Marge aandacht voor de situatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Jeugdwelzijnswerk kan een belangrijke rol spelen zowel bij het signaleren van risico’s als bij de uitwerking van oplossingen.

Uit De Marge is het netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Cera is een coöperatie van zo’n 400.000 vennoten en investeert samen met hen op financieel en maatschappelijk vlak. De projecten die Cera steunt sluiten aan bij de waarden van de coöperatie: samenwerking, solidariteit en respect voor iedereen.

Peter van de Cera-prijs van het jeugdwelzijnswerk Warre Borgmans en Minister van Jeugd Sven Gatz reiken de prijs uit op donderdag 13 november, omstreeks 15 uur, tijdens het congres van Uit De Marge in het Provinciegebouw van Vlaams-Brabant in Leuven. De prijs omvat een financiële steun en een gelegenheidswerk van kunstenaar Herr Seele.

© 2014 – StampMedia - video: Maurizio Ciranni
Dit artikel werd overgenomen door Allesoverjeugd.be op 29/10/2014
Dit artikel werd overgenomen door Het Nieuwsblad - Online op 29/10/2014


Reacties

Plaats een reactie