Chris Vertruyen lanceerde enkele dagen geleden de oproep om op dinsdag 29 juli op zoveel mogelijk plaatsen ter wereld ‘Imagine’ van John Lennon te spelen. Hij wou daarmee de aandacht drie minuten lang op wereldvrede vestigen. Zijn oproep viel niet in dovemansoren. Je mag zeggen dat hij een dromer is, maar hij is zeker niet de enige.

Zandhovenaar Chris Vertruyen zette mensen wereldwijd aan om dinsdag, klokslag zes uur, een collectieve ‘3 minutes of World Peace’ te houden. Een gevolg van een snelle blik in de krant, die verraadt dat Gaza nog maar eens het decor is van een destructieve oorlog tussen Palestijnen en Israëli’s, dat in Syrië de streng islamitische IS(IS) iedereen liquideert die hen in de weg staat of dat pro-Russische separatisten in Oekraïne het aan de stok hebben met hun Oekraïensgezinde buren.

Redenen genoeg om samen te komen op het nummer ‘Imagine’ van wijlen John Lennon. Het evenement ‘3 minutes of World Peace’ deed sinds vorige week op facebook. Op enkele dagen tijd stond de teller op meer dan 17.000 deelnemers. Van België tot Australië schalde om zes uur Belgische tijd de ex-Beatle door de boxen. Zo ook in het station van Antwerpen-Centraal, waar initiatiefnemer Chris Vertruyen zelf aanwezig was. Bekijk de videoreportage bovenaan dit artikel.

Wereldvrede, een utopie?

Vertruyen geeft aan dat hij met het evenement een sterk statement wou maken. Niet dat hij er de oorlog mee de wereld uit zou helpen. Wereldvrede is een utopie die niet zal bestaan zolang mensen mensen blijven. Er zullen echter ook altijd personen opstaan die geweld verwerpen. Dankzij de kracht van sociale media bleef de oproep om collectief ‘Imagine’ mee te zingen of te beluisteren niet binnen de Belgische staatsgrenzen. Facebookvrienden deelden het evenement met hun Facebookvrienden die het op hun beurt weer met hun vrienden deelden.

Zo ging het van België naar Australië naar Hawaï naar Zuid-Afrika naar Zweden. “Het was geweldig om te ervaren. De energie die ik voelde tijdens de drie minuten was ongelofelijk”, vertelt Zoe Ehinger vanuit de Verenigde Staten. “We kwamen met vrienden samen aan het strand en zongen de longen uit ons lijf. Iedereen keek ons aan. Sommigen zongen mee, ook al hadden ze geen idee wat er gaande was”, laat Daniela Horta uit Denemarken weten.

“Mooi en sterk signaal”

“Gedurende die drie minuten voelde ik liefde van over de hele wereld door m’n lijf stromen. Ik moest wenen van geluk. Onbeschrijfelijk mooi en sterk!”, laat Denise Hanson uit Californië optekenen. Of dichter bij huis: “Ik liep buiten terwijl ik het nummer op m’n gsm afspeelde en keihard meezong. De reacties waren ongelofelijk leuk. Ik hoop dat dit de wereld rondgaat en dat de mensen eens wat meer gaan nadenken!”, drukt de Nederlandse Ria Kerzaan hoopvol uit.

Als laatste laten we een muzikant uit het Engelse Liverpool aan het woord. “I hope someday you will join us. And the world will live as one”:

© 2014 – StampMedia – Jef Cauwenberghs, video: Jef Cauwenberghs en Samir Taif


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 30/07/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 30/07/2014