© Jonathan Cieters

Afgelopen zaterdag was Alien Ant Farm te zien in cultuurcentrum Trix in Antwerpen. De Amerikaanse band die bekend werd met de coverhit “Smooth Criminal” en “Movies” was na zeventien jaar nog eens terug in België. “Het is lang geleden maar we zijn er weer en we zijn sterker dan ooit tevoren.”  

De lange en abrupte stopzetting van de band is te wijten aan verschillende factoren. Na het busongeval op 22 mei 2002, die de chauffeur van de bus het leven kostte, moesten de bandleden een hele tijd herstellen. Na de herstelperiode, tekenden ze bij het label Dreamworks. “Het was een geweldig label om toe te behoren,”zegt gitarist Corso. “We waren ook aan het touren met Papa Roach. En in het midden van onze tour kwamen we te weten dat Dreamworks ermee ophield. De bands die onder contract stonden bij hen, hadden ze niet op de hoogte gehouden.”

Daarna verliet Corso de band vijf jaar lang. “We kennen elkaar al van kleins af aan,” zegt hij. “We zijn bijna broers. En broers, die kunnen ruzie maken. Soms kunnen we ons erover zetten en soms niet.” (lacht)  
Momenteel heeft de band geen label. En dat is volgens Corso ook niet nodig. “De muziekwereld is veranderd en dat vind ik een goede zaak. Vroeger was kon je niet anders dan bij een label horen, maar met de komst van het internet is het veel gemakkelijker geworden om alles op eigen houtje te doen.”

Veel geluk

Het laatste album ‘Always and Forever’ uit 2015 werd zwaar bekritiseerd. “Het was gemaakt onder dwang van het label,” zegt Corso. “Die druk hebben we nu gelukkig niet meer. Nu is er alle ruimte om een goede plaat uit te brengen. Ik neem liever mijn tijd om een plaat uit te brengen, dan snel – snel een middelmatig album af te leveren.”

Een nieuw album is intussen onderweg. “Zoals ik al eerder zei, is het nu veel simpeler om muziek te maken en uit te brengen. We hebben veel geluk gehad. Als we niet bekend waren geworden met de cover van Smooth Criminal, zouden we het nu veel moeilijker gehad hebben.”

De link met Michael Jackson

Alien Ant Farm werd bekend in 2001 met hun grootste hit “Smooth Criminal”, een cover van de inmiddels overleden King of Pop Michael Jackson. Corso vindt niets mis met het feit dat ze groot zijn geworden met de cover van een wereldhit. “Ik blijf het een geweldig nummer vinden,” zegt hij. “Het is leuk om te spelen en het kan me niet schelen wat mensen over ons zeggen. Als mensen zeggen dat ze niet naar ons willen luisteren omdat we daar bekend mee zijn geworden, dan wil ik die mensen niet als fan.”

"De elektronische muziek zal op een bepaald punt stagneren."

De terugkeer van Nu-Metal

Eind jaren negentig was nu metal waanzinnig populair. Bands als Linkin’ Park, Papa Roach en Deftones werden instant wereldberoemd met hun muziek die veel weg had van een samensmelting tussen metal en punkpop en een snuifje hiphop. De wereldwijde populariteit van het genre slonk niet lang daarna zienderogen, maar kent nog steeds een vrij grote aanhang. “Het is te vroeg om met zekerheid te zeggen of nu metal aan come-back beig is” zegt Corso. “Wij vinden van onszelf dat we momenteel nu ro metal spelen, een genre waar de nadruk wordt gelegd op romantiek, psychedelische nu metal.”
Corso vindt het jammer dat de elektronische muziek de bovenhand genomen heeft. “Iemand die de hele dag op een computer geluidjes maakt, die worden overgenomen door iemand anders die ze bewerkt: dat noem ik geen muziek maken.” Corso is er echter van overtuigd dat het grote publiek klaar is voor een nieuwe golf van goede rockbands. “Je zult het zien, de elektronische muziek zal op een bepaald punt stagneren. Het publiek zal een groep van vier creatieve individuen, die samenwerken om een geheel te brengen altijd veel beter vinden dan iemand die geluidjes maakt op zijn computer. De reden daarvoor zou kunnen zijn dat iedereen terug wil naar de muziek waar ze naar luisterden toen ze jong waren.”
Volgens Corso zullen mensen ook beter gaan luisteren naar de boodschap die de verschillende bands brengen.  “Ik luister graag naar metal. Ik luister ook naar nieuwe en opkomende bands, en die zijn zeer goed. Het leuke is dat ze er niet om geven of ze aan de top staan van een van de charts of niet. Ze doen gewoon hun ding.”

Linkin’ Park

“We waren heel close met de bandleden van Linkin Park,” zegt Corso.” Zonder hen waren we nooit doorgebroken.” De dood van frontzanger Chester Bennington was een zware klap voor de band. “We waren als broers. We hebben ook een tijdje met hen getourd en Chester kwam altijd met ons rondhangen en plezier maken. Het was een plezier om hen te touren. Toen we het nieuws vernamen van zijn overlijden waren we aangedaan. Er gaat geen dag of optreden voorbij zonder dat we aan hem denken of een nummer aan hem opdragen.”


Dit artikel werd gepubliceerd door NewsMonkey.be op 26/02/2019

vorige volgende