Archiefbeeld supporters van FC Antwerp. © Stefan Lambrechts

Beerschot degradeerde in 2022 uit de Jupiler Pro League. Daardoor verdween ook de Antwerpse derby. Dit seizoen zijn de Kielse Ratten terug. Op 28 september staat de eerste derby in twee jaar op de planning. Onze reporters spraken met Samuel Van Assche (25) en Dries Apers (26), beiden fan van het Antwerpse voetbal, maar wel van de andere club. Dries Apers is Antwerpfan: “Wij zijn veel trouwer en heviger.”

Een week lang werkten jongerenreporters van StampMedia aan een eigen krant. Ze kregen workshops over journalistiek, artikels schrijven en fotografie. Ze brainstormden over leuke ideeën, gingen op reportage, interviewden erop los en boksten hun eigen pagina’s in elkaar. Het resultaat lees je hier en in de Stampkrant. Scoor snel je exemplaar op de redactie van StampMedia.

Welk gevoel geeft de Antwerpse derby jou?

“De derby is altijd speciaal. Het is één van de grotere derby’s van het land. Maar tegenwoordig vind ik dat Beerschot niet meer écht Beerschot is. Het is allemaal wat verwaterd.”

“Ze zijn al veel gedegradeerd en twee keer gefusioneerd. Omdat het niveau tussen Antwerp en Beerschot groot is, kijk ik als Antwerpfan meer uit naar de match tegen Club Brugge. Daar zit ook veel spanning op.”

“Als je de verhalen hoort van vroeger, stond de hele stad bijna in brand die dag. Dat is nu wat minder naar mijn gevoel. Vroeger was er ook een titel: ‘De ploeg van ’t Stad’. Maar als je zo vaak degradeert en failliet gaat, kun je jezelf ook geen traditieclub meer noemen. Dan word je gewoon ook maar een clubje zoals de rest.”

Hoe is bij jou de rivaliteit ontstaan?

“Die is er altijd geweest. Sinds ik jong ben, heb ik het altijd zo meegekregen. Vroeger was de fastfoodketen Quick de hoofdsponsor van Beerschot. Ik heb altijd meegekregen dat we als familie nooit in de Quick zouden gaan eten. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nooit een voet binnen gezet.”

Wat zijn de verschillen tussen de fans van Antwerp en Beerschot?

“Antwerpsupporters zijn veel trouwer en heviger. Antwerp heeft zo’n dertien jaar in de Belgische tweede klasse gespeeld. We waren bijna failliet. Toen ik als kind naar de matchen ging kijken, zaten we met 10.000 fans in het stadion voor een club die speelde voor een tiende plaats. Dat bewijst hoe trouw we zijn.”

“Vroeger was Quick de hoofdsponsor van Beerschot. Ik heb altijd meegekregen dat we als familie nooit in de Quick zouden gaan eten”

“Bij Beerschot was dat allemaal wat minder. Toen Antwerp kampioen speelde in tweede klasse stonden er bijna 6.000 fans op de Grote Markt tijdens de viering. Dit jaar bij Beerschot waren er slechts 2.000 aanwezig. Dat is een groot verschil.”

Hoe ver kan de rivaliteit gaan?

“Provocerende spandoeken en liederen moeten kunnen. Ik vind dat een vijandige sfeer bij een derby hoort, zolang je niemand pijn doet. Het incident met de vuurpijl (enkele jaren geleden wierp een fan van Beerschot een vuurpijl richting het bezoekersvak met Antwerpfans, red.) was er natuurlijk zwaar over. De man die dat deed, mag van mij een levenslang stadionverbod krijgen.”

Wat zijn de verwachtingen voor dit seizoen?

“Ik denk dat Antwerp niet al te veel moeite zal hebben tegen Beerschot. We staan op dit moment tien stappen voor, maar de druk om te winnen, zal er altijd zijn. Het blijft Beerschot. Als Antwerp zijnde kan je het niet maken om van Beerschot te verliezen. Dat zou een schande zijn.”

“Toen Beerschot enkele maanden geleden kampioen speelde in de Challenger Pro League, riepen de supporters dat ze de ploeg van ’t Stad zijn. Ik vind dat die mannen zichzelf belachelijk maken, maar het zorgt er wel voor dat de vlammen weer oplaaien.” (lacht)

Antwerp ontvangt zijn buren in het weekend van 28 september. Het terugduel wordt afgewerkt net na de winterstop, begin januari.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 26/09/2024.

vorige volgende