© Canva

Beerschot degradeerde in 2022 uit de Jupiler Pro League. Daardoor verdween ook de Antwerpse derby. Dit seizoen zijn de Kielse Ratten terug. Op 28 september staat de eerste derby in twee jaar op de planning. Onze reporters spraken met Samuel Van Assche (25) en Dries Apers (26), beiden fan van het Antwerpse voetbal, maar wel van de andere club. Samnuel Van Assche: “We kijken er al maanden naar uit.”

Een week lang werkten jongerenreporters van StampMedia aan een eigen krant. Ze kregen workshops over journalistiek, artikels schrijven en fotografie. Ze brainstormden over leuke ideeën, gingen op reportage, interviewden erop los en boksten hun eigen pagina’s in elkaar. Het resultaat lees je hier en in de Stampkrant. Scoor je exemplaar nu op de redactie van StampMedia.

Welk gevoel geeft de Antwerpse derby jou?

“Zo’n match geeft mij enorm veel stress. Zeker omdat Beerschot nu al vier keer op rij verloren heeft van Antwerp, is het heel spannend. Er heerst ook wat angst omdat ik denk dat we opnieuw op ons doos zullen krijgen. Als we verliezen, hoor ik dat maanden aan een stuk van iedereen die mij kent.”

Ik word de dag van de match met trillende benen wakker en moet constant naar het toilet gaan van de stress. Ik win liever één keer tegen Antwerp dan vijftien keer tegen andere ploegen.”

Hoe is bij jou de rivaliteit ont-staan?

“Al van bij het ontstaan van Beerschot in 1899, negentien jaar na de oprichting van Antwerp, hangt er spanning tussen beide Antwerpse clubs. “Beerschot was destijds de prestigeclub, waardoor alle spelers van Antwerp de club verlieten en naar Beerschot trokken. Op het Kiel konden ze veel meer geld verdienen. Dat zorgde toen al voor fricties tussen de clubs.”

“In de jaren 80 was er veel hooliganisme in het voetbal, en dus ook tussen de supporterskernen van beide clubs. Dat heeft ervoor gezorgd dat er tot op de dag van vandaag veel spanning hangt op die match.”

Wat zijn de verschillen tussen de fans van Antwerp en Beerschot?

“Beerschot heeft een creatiever en komischer publiek, terwijl de supporters van Antwerp eerder wat agressiever zijn. Ze maken soms spandoeken met daarop ‘We don’t come in peace’, dus zij zijn heviger daarin. Maar we blijven allemaal Antwerpenaren, dus de twee supportersclans hebben wel dat uitgesproken karakter.”

“Ik win liever één keer tegen Antwerp dan vijftien keer tegen andere ploegen”

Hoe ver kan de rivaliteit gaan?

“Vuurwerk en ludieke spandoeken moeten kunnen. Elkaar uitschelden hoort er ook bij, anders is het voetbal maar saai. Maar met vuurpijlen gooien zoals enkele jaren geleden is er wel weer over, natuurlijk.”

Wat zijn de verwachtingen voor dit seizoen?

“Ik denk dat we de derby zullen verliezen en aan het einde van het seizoen opnieuw degraderen. We hebben te weinig geld en al onze goede spelers vertrekken, terwijl Antwerp veel meer budget heeft. Maar in voetbal kan alles. De vorige vier derby’s verloren we, maar beide ploegen waren toen wel aan elkaar gewaagd. We zullen zien hoe het dit jaar afloopt.”

Antwerp ontvangt zijn buren in het weekend van 28 september. Het terugduel wordt afgewerkt net na de winterstop, begin januari.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 26/09/2024.

vorige volgende