© Jonathan Cieters

Zondag vierden Marc Van Eeckhout en Lutgarde Lyen hun eerste Brood van Eigen Graan met Het Feest Van Het Brood. Meer dan 800 mensen van 89 verschillende nationaliteiten kregen dat brood als ontbijt in het Sint-Romboutscollege in Mechelen. Het was een modern oogstfeest en een wereldrecordpoging.

Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen van bakkerij BroodNodig uit Hofstade lanceerden zondag hun Brood van Eigen Graan op hun evenement Het Feest Van Het Brood in Mechelen. Dat evenement is voor bakker Marc en zijn vrouw Lutgart de moderne versie van het traditioneel oogstfeest.

© Jonathan Cieters

“Brood verbindt mensen met elkaar, met de natuur en met de makers van het brood. Op restaurant wordt brood ook vaak eerst geserveerd om mensen welkom te heten", zegt Lutgart.

“Wij hebben als bakkerij het initiatief genomen om boer, molenaar, bakker en consument op één lijn te brengen en de voedselketen kort en ook letterlijk zichtbaar te maken. Ons brood heeft slechts 12 kilometer afgelegd van akker tot consument", vult bakker Marc aan.

Brood van eigen bodem

Om het brood te maken zoals het is, heeft bakkerij Van Eeckhout in samenwerking met boer Erik Baert uit Kapellen-op-den-Bos tien hectare wintertarwe gezaaid. Dat is dan geoogst eind juli. Na twee maanden rusttijd werd het graan op steen gemalen door molenaar Jef Van Ramsdonk. Bakker Marc Van Eeckhout heeft een unieke methode ontwikkeld met vijf rustpauzes om het zelfgekweekte tarwemeel te verwerken tot het licht grof brood dat op het Feest Van Het Brood werd geserveerd.

© Jonathan Cieters

Wereldrecordpoging

Het idee van het moderne oogstfeest is de afgelopen maanden verder gegroeid dan uitsluitend het vieren van het brood van eigen bodem. Het is gegroeid tot een poging om het wereldrecord Most nationalities having continental breakfast te verbreken.

© Jonathan Cieters

Het wereldrecord in Abu Dhabi, Dubai met 101 verschillende nationaliteiten aan één ontbijttafel is niet verbroken, maar Inneke Vos, medeorganisator van Het Feest Van Het Brood, is trots.

“Wat vandaag de belangrijkste boodschap is, is dat wij zoveel mensen naar hier hebben gekregen van over heel de wereld. Ook al gebeurt er zo veel in de wereld, toch kunnen mensen van verschillende nationaliteiten gewoon samen aan tafel zitten en elkaar leren kennen.”

vorige volgende