© Fien De Winter

Samen met heel wat mensen van diverse afkomst, waren Philip Jacobs en Werner Borrée van Guinness World Records zondag aanwezig in het Sint-Romboutscollege van Mechelen. De reden: het Feest van het Brood. Een initiatief van Marc en Lutgart, uitbaters van bakkerij BroodNodig in Hofstade (Zemst). Uiteindelijk werd een Europees record verbroken.

© Fien De Winter

Op 24 september werd het “Feest van het Brood” georganiseerd door de bakkers van bakkerij BroodNodig. Het feest was een initiatief om het wereldrecord ‘om ter meeste nationaliteiten aan tafel’ te doorbreken.

Om die reden waren ook getuigen Philip Jacobs en Werner Borrée van de partij. Aan een klein tafeltje waren de twee druk in de weer om zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten te tellen. Want niet iedereen had zich op voorhand ingeschreven. “Hier voeren we de eerste controle uit”, aldus Jacobs. “Voor mensen van andere nationaliteiten die zich nog niet hadden ingeschreven. Pas als iedereen aan tafel gaat voor het ontbijt zal het tijd zijn om de finale telling op te nemen.”

Omstreeks half elf was meneer Jacobs al lovend over de opkomst. “Het is een massale opkomst, dat is veelbelovend. Het is niet gezegd dat het record verbroken zal worden, maar ik hoop het ten zeerste. Spannend afwachten!”

Af en toe gingen de toezichters ook in discussie. “We moeten strikte richtlijnen volgen om een nationaliteit te kunnen bepalen. Dit doen we aan de hand van de kaart van de VN waar alle erkende landen op staan. De discussie ging over iemand afkomstig uit Tibet. Ook mensen uit Papoea-Nieuw-Guinea, Japan en China zij hier van de partij.”

Jacobs bleef echter voorzichtig over het halen van het wereldrecord. “We zullen het pas weten om half twaalf tijdens de finale telling of Mechelen het wereldrecord heeft gebroken.”

Massale opkomst

Het doel van de bijeenkomst was zoveel mogelijk nationaliteiten aan tafel verzamelen, en dat is ook gelukt. Van India tot Kenia. Ook de redenen om deel te nemen waren verschillend, zij het ook gelijklopend. Sommigen wilden deel uitmaken van het record, anderen wilden gewoon graag samenkomen in deze multiculturele samenvloeiing.

© Fien De Winter

Wepen Zarrotia is afkomstig uit India. In een kort interview wist hij te vertellen dat het vooral zijn nieuwsgierigheid was die hem naar het Sint-Romboutscollege heeft gebracht. Hij had gehoord dat Guinness World Record aanwezig zou zijn en was er graag deel van. Ook voor de gezelligheid zakte hij naar Mechelen af.

© Fien De Winter

De Belgische Maria zat met haar man en dochter aan tafel te genieten van het ontbijt. Ze kwam hier voornamelijk voor de gezelligheid en ook om de actie te steunen. “Ik vind het heel leuk dat er events als dit georganiseerd worden. Er is veel volk en dat maakt de boel gezellig. Zeker met zoveel verschillende culturen. Een minpuntje? Dat het koud is.”

© Fien De Winter

Lamin is een Senegalese djembe-speler. Hij zorgde voor de muziek. “Wij zijn hier voornamelijk aanwezig om voor animatie te zorgen, met onze djembe. Maar van muziek spelen krijg je ook honger, dus het is leuk dat we hier kunnen ontbijten en deel uitmaken van het record. Het is een heel leuke ervaring en de sfeer zit er heel goed in.”

© Fien De Winter

Mahabad uit Syrië is er samen met haar man en twee kindjes. Haar reden: de gezelligheid en de gelegenheid om een familie-uitstapje te doen. “Ik vind het heel leuk hier. We kunnen rustig ontbijten terwijl er overal veel mensen zijn om een praatje mee te doen. Tegelijkertijd zijn onze kindjes aan het spelen. Het is leuk dat er veel mensen zijn komen opdagen.”

© Fien De Winter

De Tanzaniaan Kola is opgedaagd om ook deel uit te maken van het record. Al speelt de gezelligheid ook voor hem een grote rol. “Ik ben in Tanzania geboren, en later naar België gekomen. Ik ben hier getrouwd en sindsdien doe ik vaak zulke acties mee. Het is leuk om met veel mensen van verschillende nationaliteiten samen te komen en te praten. Het wereldrecord maakt het deze actie extra leuk.”

Geen record

Het wereldrecord werd jammer genoeg niet verbroken, het Europese wel. In totaal werden 89 verschillende nationaliteiten geteld aan één tafel. Ruim boven de 55, het cijfer van het vorige Europese record.

© Fien De Winter

Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) gaf uiteindelijk ook een reactie. Hij was zeer tevreden met het resultaat. Zijn verklaring begon met het woord “ongelooflijk”. Hij vond het heel leuk dat er 89 verschillende nationaliteiten aan tafel zaten. “Een mooi iets”, aldus de burgemeester.

“Het is jammer dat we het wereldrecord niet hebben verbroken, maar ik ben al zeer tevreden met het Europees record. We zullen dit volgend jaar opnieuw proberen en dan ben ik er zeker van dat we zullen winnen.”

Somers was van mening dat het initiatief op zich belangrijker was dan het wereldrecord. “Als je ziet dat Mechelen, een enorm diverse stad, zo veel verschillende nationaliteiten als één gemeenschap aan tafel krijgt… Dat is heel ontroerend en heel mooi gebaar.”

vorige volgende