© Emma Van Zundert

De cocaïnehandel in Antwerpen groeit. Grotendeels wordt deze cocaïne getransporteerd naar andere landen in Europa. Maar hoe zit het met het cocaïnegebruik in Antwerpen zelf? Een stad vol met jonge mensen, een bruisend nachtleven en ook de grootste invoerhaven van cocaïne in Europa. Maar wat doet cocaïne net met je lichaam?

Een lijntje om de twee weken of in het weekend, het zal zo erg wel niet zijn voor je lijf. Dat lijkt toch een misvatting. Vice magazine onderzocht hoe slecht coke is voor de mensen die het goedje af en toe in de weekends door hun neus jagen. De Global Drug Survey, een gespecialiseerde onderzoeksgroep naar de effecten en het gebruik van drugs en alcohol is duidelijk: coke gebruiken is ongezonder dan we denken.

Fysiek

Cocaïne zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, terwijl je bloedvaten vernauwen, in medische termen een ‘vasoconstrictor’. Door deze overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in je hartspieren. Naarmate de tijd evolueert worden de scheurtjes groter en kunnen ze zich omvormen tot littekenweefsel. Dat kan op zijn beurt omgevormd worden tot atheromatose. Dat wil zeggen dat er vet aan de wanden van je aderen blijft hangen, waardoor ze als het ware dichtslibben.

Mentaal

Naast de puur fysieke gevolgen van regelmatig cocaïne gebruik, zijn de mentale en emotionele gevolgen niet te overzien. Allereerst is snuiven een dure hobby en verzeil je al snel in financiële problemen. Een ander welbekend effect is dat mensen zich gaan gedragen als ‘klootzakken’ door cocaïnegebruik. Het creëert een vals gevoel van zelfvertrouwen, waarin je gauw je eigenheid verliest en je jezelf anders ervaart dan hoe je echt reageert. Je dopamine reservoir wordt uitgeput en plots voel je jezelf koning.

Daarnaast beïnvloedt coke de werking van je prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat je gedrag regelt en je vermogen om beslissingen te nemen. Hierdoor worden je executieve functies en je impulscontrole verstoord. Kortom, je voelt je niet langer geremd door sociale overwegingen en je laat jezelf volledig gaan. Uit een ander onderzoek blijkt dat de combinatie van coke en alcohol een nieuwe stof creëert in de lever, coca-ethyleen, die de effecten van beiden versterkt en verlengt. 

Alsof dit nog niet erg genoeg is, hebben we tot nu toe enkel gesproken over de effecten van zuivere coke. De overheidssite druglijn.be stelt dat de zuiverheid van de verhandelde cocaïne elk jaar daalt. Bijvoorbeeld het anti-kankermedicijn levamisol vindt men vaak terug in cocaïne. Het medicijn heeft tal van bijwerkingen en op lange termijn veroorzaakt het ernstige bloedaandoeningen. Een andere aanvulling aan het witte goedje is atropine, wat zicht- en gehoorhallucinaties veroorzaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 23/03/2018

vorige volgende