© Pexels

Terwijl er veel aandacht gaat naar de situatie van de Oekraïeners, blijft de impact van de huidige oorlog op het Russische volk nog onderbelicht. Nicolas De Leener wil het ongehoorde volk ook een stem geven.

What the media Awards was een spannende competitie voor aanstormend journalistiek talent. Jongeren konden in drie leeftijdscategorieën een journalistiek stuk maken rond het thema ‘ongehoord’. Op 23 april, tijdens de allereerste Dag van de Jeugdjournalistiek, werd Nicolas De Leener bekroond als één van de twee winnaars in de leeftijdscategorie 12 tot 15 jaar. Hou onze site in de gaten en ontdek zo de andere winnaars van de What the media Awards.

Op 24 februari begon de Russische invasie van de Donbas. Men verwachtte een nieuw perenconflict, toen Europa in 2014 al eens sancties oplegde aan Rusland, waarop Rusland besloot een importverbod van Europese peren

Het werd allesbehalve een perenconflict. Dit keer is het echt oorlog. Het Oekraïense volk vecht terug of vlucht naar het buitenland. In België ontvangen we de Oekraïense vluchtelingen met open armen: we richten opvangcentra in, bieden leegstaande kamers aan en delen levensmiddelen en kleding  uit. Klinkt logisch, zij zijn de slachtoffers van deze oorlog. Maar zijn er ook nog andere slachtoffers?

Schurken

We vergeten het misschien snel, maar de Russische bevolking krijgt het ook hard te verduren. De hele, vooral de westerse, wereld is ervan overtuigd dat “de Russen net zoals in 2014 de schurken zijn” en draait zich naar het Oekraïense volk, de oren wijd open.

De noodkreet van de Oekraïners wordt gehoord en beantwoord: de Europese Unie en de Verenigde Staten treffen Rusland zo sterk mogelijk met politieke, economische en culturele sancties. Voorlopig  lijken ze helaas geen effect te hebben op de beslissingen van Vladimir Poetin en zijn entourage. Wel hebben ze een grote impact op het bestaan van de gewone Russische bevolking: westerse bedrijven sluiten hun deuren waardoor velen hun werk verliezen, winkel- en restaurantketens gaan toe en anderen zijn, direct of indirect, slachtoffer van de diverse sancties.

Bij ons, in België, zou dit genoeg zijn om het ontslag te eisen van de eerste minister en massaal op straat te komen. Het gebeuren zou een belangrijke plaats innemen in ons dagelijkse leven en we zouden er voortdurend updates over krijgen. 

Monddood

Het Russische volk daarentegen krijgt geen stem: Russen die op straat durven komen, worden er even snel weer ‘afgehaald’ door de politie. “Нет войне”, “Geen oorlog!”, weerklinkt het in Moskou, in  Sint-Petersburg en in  andere grote steden, maar daar horen wij amper iets van.

Het Russische volk wordt monddood gemaakt en op de steun van de media moet het allerminst rekenen. Tien jaar cel is de minimumstraf die ik in Rusland zou krijgen voor het gebruik van het woord “invasie” aan het begin van dit stuk. De Russische president heeft begin maart een retroactieve wet ondertekend waarmee hij de mond snoert aan alle journalisten en “vrije” nieuwszenders. Grote namen zoals de BBC, Deutsche Welle, Radio Liberty zijn uit het land vertrokken.

Het Kremlin blokkeert elk contact met vrije media waardoor de Russische burgers bijna geen toegang meer hebben  tot online platforms zoals Facebook en Twitter. Hun enige informatiebron is het ‘officieel’ nieuws, waar het offensief in Oekraïne als ‘veiligheidsacties’ wordt voorgesteld...  

Wie het waagt kritiek te uiten op het Russisch militair optreden in Oekraïne riskeert hard te worden aangepakt. Een goed voorbeeld hiervan is de actie van Marina Ovsyannikova.  Na jaren zelf gewerkt te hebben voor de belangrijkste nieuwszender van het land, neemt ze het woord. Ze verstoort de uitzending en toont een affiche waarop staat: “Stop de oorlog! Geloof de propaganda niet! Hier wordt er gelogen!” Wat haar nog duur te staan kan komen. Een boete heeft ze al, een rechtszaak voorlopig nog niet.

Sinds de oorlog uitbrak in februari, blijft het Russische volk in heel dit conflict ongehoord. Terwijl Poetin de eerste viool speelt, bespeelt zijn volk de contrabas. Wie in majeur probeert deel te nemen aan de Leningradsymfonie, zit dik in de problemen. Wordt vervolgd…

vorige volgende