Alexis Kouamé (30) uit Ekeren wil met zijn culinair concept de Afrikaanse keuken in een nieuw jasje steken. Kouamé is in februari net voor de uitbraak van het coronavirus gestart met zijn concept “Chef d’Amour”. Na ongeveer vijf jaar ervaring als professionele kok, wil hij met zijn eigen concept diversiteit op het bord brengen. Zijn doel is om het concept niet alleen bekendheid te geven in Antwerpen, maar in heel België.
“Ik ben zelf een professionele kok sinds 2016-2017, maar toch wilde ik sinds kort een versnelling hoger schakelen. Ik heb altijd een Afrikaans restaurant willen uitbaten en liefst op een hoog niveau. Daarom heb ik besloten om als werknemer te stoppen en mijn eigen horecaconcept te lanceren,” legt Kouamé uit. Zo is “Chef d’Amour” geboren. Amour, wat ‘liefde’ betekent in het Frans, is een knipoog naar degenen die volgens hem, hem “hebben aangezet om kookkunst als zijn passie te ontdekken en om zich daarin te verdiepen.”
De bedoeling van Chef d’Amour is een extra touch geven aan de Afrikaanse keuken. Op die manier wil Chef d’Amour de Afrikaanse keuken meer bereikbaar maken. “Ik wil de Afrikaanse keuken inclusief voorstellen. Zo wil ik ervoor zorgen dat de Afrikaanse keuken niet alleen toegankelijk is voor Afrikanen. Iedereen moet er zich in kunnen terugvinden,” licht Kouamé toe. “Ik wil iedereen bereiken met mijn keuken. Zolang je op het eind de rekening betaalt, is het goed voor mij. (lacht)”
Leuk en dynamisch
Kouamé heeft “Chef d’Amour” opgestart in februari 2020, net één maand voor de uitbraak van het coronavirus. “Ik ben begonnen met een privé-restaurant bij mij thuis waarbij zes mensen tegen een bepaalde prijs mijn voorgeschotelde gerechten kwamen eten,” Zo lang hij nog geen vaste locatie heeft, huurt hij verschillende zalen, waaronder één in Zoersel. “Aan de andere kant hangt het ook af van waar de mensen komen. Ik kan voor een romantisch diner bijvoorbeeld bij mensen thuis koken. Ik kan mij dus flexibel opstellen, maar ik werk liever in de zaal in Zoersel. Ik vind de huidige manier van werken leuk en dynamisch, maar aan de andere kant is het nu ook gewoon een strategie om mijn zaak te laten draaien. Ik kan immers niet stil blijven zitten,” licht Kouamé toe. Toch wil hij wel later een restaurant op een vaste locatie hebben. “Op deze manier kan Chef d’Amour alvast zichtbaar en toegankelijk zijn.”
Chef d’Amour wil mensen aantrekken door werkethiek, afwerking en creativiteit te laten doorsijpelen in de kookkunst. “Komen eten bij Chef d’Amour is niet alleen genieten van mijn kookkunst, maar ook een beetje door Afrika reizen,” zegt Kouamé.
Toch is dat niet evident door de coronacrisis. “Door de maatregelen van voorbije maanden, kan ik mij moeilijk verplaatsen om op locatie mijn kookkunst te tonen, en kunnen mensen ook niet naar Zoersel komen. Dus voor mij wordt het uitzoeken hoe ik kan omgaan met deze moeilijke situatie. Het is niet vanzelfsprekend voor mij, omdat je aan de ene kant de coronamaatregelen wil respecteren, maar aan de andere kant wil je ook je business laten draaien. Zonder klanten heeft het woord ‘business’ immers geen betekenis,” legt hij uit.Toch blijft Kouamé optimistisch en kijkt hij uit naar wat de toekomst zal brengen. “Aan iedereen die de kookkunst van Chef d’Amour wil proberen: “Wakanda Forever!”” (Nvdr.: “Wakanda Forever” is een groet uit de Marvel superheldenfim ‘Black Panther’)
Wie kennis wil maken met Chef D'Amour kan terecht op Info [at] chefdamour.be.