Damir Berberovic. © Rebel Photography

Damir Berberovic (23) uit Deurne wil met zijn voorzitterschap een frisse wind laten waaien door de jongerenafdeling van de liberale partij in Antwerpen. “Ik ben een echte politieke junkie.”

Hoe voelt het om nu de leiding te nemen binnen Jong VLD?

Damir Berberovic: “Ik voel me opgewonden en gemotiveerd. Sinds mijn betrokkenheid bij VLD en mijn politieke engagement, heb ik altijd een sterke passie gehad voor politiek. Ik ben een echte politieke junkie. Op mijn achttiende zat ik al naar politieke programma's zoals Villa Politica (op VRT 1, red.) te kijken. Dat volgde ik met veel interesse, zelfs tijdens mijn vakanties. Mijn passie voor politiek en mijn betrokkenheid bij Open VLD zijn altijd vanzelfsprekend geweest.”

“Zelfs tijdens de Amerikaanse verkiezingen blijf ik vaak de hele nacht wakker om alles te volgen. Nu ik de kans krijg om mijn passie in de praktijk te brengen als voorzitter, ben ik enthousiast en gemotiveerd. Mijn dagen worden gevuld met energie en ik ben blij dat ik deze rol mag vervullen.”

Hoe is deze kans tot stand gekomen?

“Het proces verliep op een verrassende manier. Tijdens een bestuursvergadering zei onze oud-voorzitter Magalie Verstraelen dat ze na lange tijd de fakkel wilde doorgeven aan de volgende generatie. Dat kwam op een moment dat ik nooit echt had overwogen om mezelf kandidaat te stellen.”

“Na de verkiezingen en het zien van de positieve reacties van jongeren in Antwerpen, begon het idee te kriebelen. Ik realiseerde me dat dit een kans was om me nog dieper in de politiek te engageren, vooral voor de jongeren. Toen ik uiteindelijk de beslissing nam om mijn kandidatuur officieel te maken, wist ik dat ik er honderd procent voor wilde gaan.”

“Veel partijen claimen jongeren te vertegenwoordigen, maar vaak blijft het bij woorden. Open VLD heeft echter concrete stappen gezet, zoals de het aantal werkuren voor studenten”

Sluit je volledig aan bij de waarden en visie van Open VLD?

“De keuze voor Open VLD was voor mij altijd vanzelfsprekend. Zelfs toen ik voor het eerst mocht stemmen, wist ik dat ik voor Open VLD zou kiezen. De waarden en standpunten van de partij spreken me enorm aan. Het is niet zo dat een partij je altijd honderd procent definieert, maar ik sluit me volledig aan bij de principes van Open VLD.”

Welke onderwerpen die Open VLD ondersteunt vind je belangrijk?

“De inzet voor jongeren. Veel partijen claimen jongeren te vertegenwoordigen, maar vaak blijft het bij woorden. Open VLD heeft echter concrete stappen gezet, zoals de het aantal werkuren voor studenten.  Onder de regering-De Croo hebben we dat aantal uren naar boven gekregen. Zo konden verschillende openstaande vacatures, onder meer in de horeca, sneller ingevuld worden en konden de studenten een centje meer verdienen. Deze zaken worden vaak door onze partij gepusht. Het is een thema dat diep in onze partij geworteld zit.”

Wat doet Jong VLD Antwerpen precies?

“Het richt zich op het samenbrengen van jongeren rond het liberale gedachtegoed. We organiseren zowel politiek gerichte activiteiten als informele bijeenkomsten. We ondersteunen de moederpartij, controleren hun beleid en vormen een basis voor de toekomst. Onze activiteiten omvatten onder andere de jaarlijkse zomerunief in Oostende, waar we zowel politieke als sociale elementen combineren.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die je wilt doorvoeren?

“Als nieuwe voorzitter wil ik vooral voortbouwen op de sterke punten van het vorige bestuur. Het vorige team heeft zich uitstekend ingezet voor vernieuwing en het aantrekken van nieuwe leden, en dat is iets waar ik absoluut op wil verder bouwen. Er zijn geen specifieke zaken die ik per se wil veranderen, maar elke voorzitter heeft zijn eigen focus en dat zal bij mij net iets anders zijn dan voorheen. Het is belangrijk om te blijven investeren in vernieuwing en jonge mensen te betrekken, want dat heeft al mooie resultaten opgeleverd.”

“Er zijn weinig tot geen opties voor jongeren om ’s avonds uit te gaan. Veel horecazaken sluiten vroeg en er zijn weinig plaatsen waar jongeren veilig kunnen blijven hangen”

Is er iets dat je hoopt na te laten als voorzitter?

 

"Ik wil vooral aandacht besteden aan het nachtleven in Antwerpen. Momenteel vind ik dat er weinig tot geen opties zijn voor jongeren om ’s avonds uit te gaan. Veel horecazaken sluiten vroeg en er zijn weinig plaatsen waar jongeren veilig kunnen blijven hangen. Mijn doel is om de aandacht te vestigen op dit probleem, zodat het stadsbestuur inziet dat er meer moet gebeuren voor de jongeren in de stad.”

 

Hoe zie je de samenwerking tussen jongerenafdelingen van verschillende partijen?

 

“Tot nu toe heb ik gemerkt dat er weinig samenwerking is tussen de jongerenafdelingen van verschillende partijen. Dit vind ik jammer, want ik geloof dat we veel meer samen kunnen doen. Hoewel er politieke verschillen zijn, denk ik dat het belangrijk is om elkaar te ontmoeten en samen te werken aan gezamenlijke projecten. Ik heb daarom andere jongerenafdelingen uitgenodigd om samen te werken aan evenementen en initiatieven, ongeacht hun politieke achtergrond.”

Wat is je mening over de recente veranderingen en keuzes van Gwendolyn Rutten?

“De keuzes van Gwendolyn Rutten zijn haar eigen beslissingen en ik respecteer die. Het is duidelijk dat er veel gaande is in de politiek en dat dit vragen oproept. Voor mij ligt de focus op Antwerpen en de komende campagnes. Wat er ook gebeurt in de nationale politiek, ik richt me op onze lokale doelen en de toekomst van onze jongeren.”

Wat is jouw boodschap voor de toekomst van Open VLD en Jong VLD in Antwerpen?

“Het beste moet nog komen. Zowel voor Open VLD Antwerpen als Jong VLD Antwerpen zijn er veel kansen en ik ben ervan overtuigd dat we samen mooie resultaten zullen boeken. We hebben een sterke basis en veel enthousiasme, en dat geeft mij veel vertrouwen in de toekomst.”

vorige volgende