Armenië en Azerbeidzjan leven al decennialang op voet van oorlog. Veel Armeniërs zijn dan ook bang dat er elk moment een nieuw conflict kan losbarsten. Die collectieve ongerustheid wordt van generatie op generatie doorgegeven. Om dit te kunnen schetsen, moeten we terug naar de wortels van het conflict tussen het Armeense volk en de Azeri’s.
Het Edict van Milaan
In het jaar 313 maakt de Romeinse keizer Constantijn een einde aan de christenvervolging. Dit is het begin van het christendom als massareligie. Armenië wordt christelijk, terwijl de islam zich verspreidt over het gebied dat wij nu kennen als Azerbeidzjan.
Tsaristisch Rusland
Tijdens de achttiende eeuw krijgen de Russische tsaren steeds meer invloed. Er volgt een periode van grote rivaliteit tussen christenen en moslims.
De Armeense Genocide
In 1915 worden Armeniërs onder dwang gedeporteerd uit het Ottomaanse rijk. Meer dan een miljoen mensen sterven tijdens slachtpartijen en dodenmarsen door de Syrische woestijn. De Turkse regering weigert vandaag de gruweldaden als genocide te erkennen.
De Sovjet-Unie
In 1920 voegt de Sovjet-Unie officieel Armenië, Azerbeidzjan en Georgië toe aan hun invloedssfeer. De Sovjetregering richt binnen Azerbeidzjan de autonome regio Nagorno-Karabach op, waar 95 procent van de bevolking etnisch Armeens is.
Het Armeens-Azerbeidzjaans conflict
Drie jaar voor de Sovjet-Unie uit elkaar valt, in 1988, verklaart Nagorno-Karabach zich onafhankelijk. Het is het begin van de eerste oorlog om het gebied. Die oorlog maakt meer dan 30.000 slachtoffers. 100.000 mensen slaan op de vlucht. In 1994 ondertekenen beide partijen een staakt-het-vuren, waardoor Armenië de controle krijgt over Nagorno-Karabach en twintig procent van de omliggende gebieden in Azerbeidzjan, maar het conflict blijft aanslepen. In september 2020 breken dus opnieuw grote gevechten uit.
Dit artikel kwam tot stand dankzij de StampMedia-beurs. Ieder jaar maakt StampMedia in totaal 4.000 euro vrij voor ervaren reporters tussen 16 en 26 jaar die een diepgaand verhaal maken waarin jongeren en hun leefwereld centraal staan.
Bekijk hier de andere verhalen die gebracht werden via de StampMedia-beurs.
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* Magazine op 02/09/2022.