Vicky en haar dochtertje

“Elk kind moet kunnen spelen”, dat is het motto van Nicky Peeters (25) en haar partner Marvin Schuddinck (26) uit Duffel. Zij willen in Mechelen of Edegem een prikkelarme binnenspeeltuin starten voor kinderen met prikkelgevoeligheid, zoals hoogsensitiviteit en ASS (autismespectrumstoornis).

Nicky heeft een dochter van bijna vier jaar met vermoeden van ASS. Zelf spreekt ze liever over prikkelgevoeligheid totdat ze zekerheid heeft. “Met haar naar een binnenspeeltuin gaan is een hel. Ook andere recreatieve voorzieningen zijn niet aan haar besteed. We hebben hier een lange tijd met andere ouders met ervaring met ASS over gesproken, maar ook in Het Raster (een thuisbegeleidingsdienst voor autisme, red.) en met kinderpsychologen. Bleek dat veel kinderen met ASS nergens terechtkunnen in hun vrije dagen.”

Van brainstorm naar plan

Voor het plezier bedachten Nicky en Marvin oplossingen voor de meest voorkomende moeilijkheden. “Uiteindelijk dachten we: we doen het gewoon”, zegt Nicky. De binnenspeeltuin zal de naam ‘Binnengewoon’ krijgen, omdat zowel Nicky als Marvin ‘buitengewoon’ ondertussen verafschwuen.

Het is nog afwachten waar die speeltuin precies zal komen. “We hebben in Edegem een pand op het oog dat helemaal geschikt is. Er is echter te weinig parking en daardoor vrezen we geen vergunning te krijgen. We hebben ook een pand in Mechelen op het oog. Daar zijn de onderhandelingen nog bezig, maar de vergunning zou geen probleem zijn. We trachten in september of oktober 2018 te openen.”

"Het licht wordt aangepast en muziek wordt verboden"

Het koppel wil een speelplek aanbieden voor iedereen. “Momenteel richten we ons op kinderen met prikkelgevoeligheid. Later willen we ook een speelplek aanbieden voor kinderen met een beperking. Ons voorlopig motto is: iedereen moet spelen.”

Prikkelarm?

Het beeld dat je hebt van een ‘normale’ binnenspeeltuin, mag je loslaten. “Wij zullen met zaaltjes werken. We richten vermoedelijk dertien zalen in met verschillende speelinitiatieven. Per zaal is een maximum aantal kindjes toegelaten, afhankelijk van de grootte van de zalen en het doel ervan. Een paar voorbeelden zijn onze typerende zandbak-zaal, een knutselzaal met begeleiding, een fortenkamer, een klimzaal,…”

“We werken niet met veel en felle kleuren, maar toch met een aanlokkelijk kleurenpakket. Het zal rust geven en toch ook uitdagend werken. Het licht wordt aangepast en muziek wordt verboden. We werken samen met een firma voor geluidswerende panelen, zodat het optimaal rustig wordt.”

“Het thema is nog een groot geheim”, lacht Nicky. Op hun facebookpagina zullen er binnenkort hints gegeven worden.
 

Prikkelarm?

Werking

De Duffelaars willen zoveel mogelijk met volwassenen met ASS werken. “Het personeel in de zaal moet zeker voldoende ‘inkijk’ hebben in de wereld van kinderen met ASS. Als ze daar niet voor opgeleid zijn, voorzien wij een opleiding. Iedereen verdient een kans.”

“Voor de spelbegeleiding zouden we graag werken met vrijwilligers. Het spreekt voor zich dat ook deze mensen over voldoende inzicht moeten beschikken of dat we hen opleidingen en infoavonden aanbieden.”

De twee zijn in bespreking met het job-ervaringscentrum De Krone. “We zouden het fijn vinden om met hen samen te werken voor het horecagedeelte. Zij hebben echter net een prachtig nieuw initiatief geopend in Mechelen waardoor een samenwerking waarschijnlijk niet voor direct zal zijn."
 

Meedenken?

Wie ideeën, tips, bezorgdheden of vragen heeft kan deze op verschillende manieren met Nicky en Marvin delen:
Stuur een privébericht via de facebookpagina ‘Binnengewoon’. Dit is ook het beste platvorm om op de hoogte te blijven.
Mail naar: binnengewoon [at] hotmail.com
Binnenkort worden er open vergaderingen georganiseerd. Daar kan je terecht met je ideeën en vragen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 30/05/2018

vorige volgende