Het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) in Gent organiseert een wedstrijd in het kader van de expo Futiel Textiel. Jongeren worden opgeroepen om hun festivalbandjes af te geven om zo het langste festivalbandje te creëren.

De expo, die op 15 oktober 2011 van start ging, vertelt het verhaal van alledaags textiel zoals T-shirts, jeans, tafellakens en dus ook dat van het festivalbandje.

De wedstrijd

De bedoeling is om zoveel mogelijk bandjes bij elkaar te sprokkelen en op te hangen in de tentoonstelling. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, maar het MIAT wil vooral jongeren aansporen hun bandjes af te knippen. Ook het toegangsticket voor de expo is een polsbandje. Hiermee kunnen de bezoekers al meteen een bijdrage leveren. "Een aantal mensen heeft hun bandjes al afgegeven, maar er mogen er nog veel bij", zegt Sofie De Schampheleire, communicatief medewerkster van het MIAT. Bovendien hangt er ook een beloning aan vast voor de festivalliefhebber. Wanneer je je festivalbandje hebt afgegeven, kan je raden hoe lang het uiteindelijke bandje gaat worden. Wie er het dichtste bij zit, krijgt een ticket voor Rock Werchter cadeau. Wat er met het eindresultaat gebeurt, heeft het MIAT nog niet besloten.

Niet zomaar een festivalbandje

Via een filmpje toont het MIAT ons hoe jongeren tegenover hun festivalbandjes staan. De jongeren beschouwen hun collectie als een herinnering aan een onvergetelijke tijd en kijken met nostalgie terug naar die leuke festivalzomer. Bovendien zijn de bandjes vaak aanleiding tot een gesprek en zien jongeren ze als een deel van hun persoonlijkheid. We stellen ons de vraag of jongeren niet te gehecht zijn aan hun bandjes om deze af te geven. Velen doen ze namelijk wel af als ze versleten zijn, maar houden ze toch graag bij. Oliver Nimet, een verwoed festivalganger, reageert: "Als ik ze zou afknippen, zou ik er enorm veel spijt van hebben. Ik zou een deel van mezelf wegnemen en nee, bandjes zijn niet onhygiënisch."

Ben jij in het bezit van een aantal festivalbandjes en wil je ze afgeven aan het MIAT? Dan kan je nog meedoen aan deze wedstrijd tot en met 25 maart.

© 2012 - StampMedia - Pauline Eeckhout, Noa Van Tichel


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 21/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 21/03/2012