Sinds haar coming-out als biseksuele vrouw experimenteert de Antwerpse Fleur Faucompret (22) met een androgyne kledingstijl. Door weg te stappen van het strikte onderscheid tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid, vond ze een manier om haar seksualiteit en identiteit te accepteren. “Je moet je niet op een bepaalde manier kleden om je seksualiteit te valideren.”
Het strikte onderscheid tussen genders brokkelt af en steeds meer mensen lijken voor een androgyne look te gaan. Androgyne mode is bovendien niets nieuws. Een ontwerper als Coco Chanel experimenteerde in de jaren 20 al met genderneutrale kledij. Stijliconen van onze tijd, zoals Harry Styles en Timothée Chalamet, geven androgynie opnieuw een boost door weg te stappen van de traditionele mannelijkheid en door jurken of blouses te rocken. Ook vrouwelijke bekendheden als Kristen Stewart en Cara Delevingne zoeken met hun androgyne stijl de grens tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid op.
Fleur Faucompret (22) uit Antwerpen kwam vorig najaar uit de kast als biseksueel, en experimenteert intussen volop met een androgyne - dus zowel vrouwelijke als mannelijke - genderexpressie. Ze worstelt nog met het hokjesdenken in de maatschappij. “Ik heb soms het gevoel dat ik één bepaalde stijl of identiteit moet hebben, omdat ik anders nergens bij hoor.”
Faucompret kwam voor het eerst in aanraking met androgynie via sociale media zoals Tiktok. “Nadat ik uit de kast ben gekomen, werd plots heel mijn tijdlijn queer. Toen ik accounts van androgyne personen tegenkwam en zag hoeveel zelfvertrouwen zij uitstraalden, wilde ik ook zo zijn. Daarom kocht ik voor het eerst een outfit die voor mij echt androgyn was: een wit maatpak. Dat is trouwens nog steeds mijn favoriete kledingstuk.”
Sociale media zijn een grote inspiratiebron voor Faucomprets genderexpressie, maar toch ziet ze er ook de negatieve kant van in. “De queer mensen die ik volg, zijn allemaal al erg zeker van hun identiteit en stijl. Dat ik het nog niet allemaal op een rijtje heb, geeft me het gevoel dat ik alles moet weten voordat ik me écht queer of androgyn mag noemen.”
“Ik heb het gevoel dat ik alles moet weten vooraleer ik me écht queer of androgyn mag noemen”
Androgynie om seksualiteit te valideren
De switch naar een meer androgyne stijl was sterk verbonden met Faucomprets coming-out, omdat ze eindelijk de ademruimte vond om de androgyne kant van zichzelf te ontdekken. Ze probeert haar queer identiteit in haar stijl te uiten, al voelt ze zich soms nog het slachtoffer van comphet: compulsory heterosexuality ofwel het gevoel dat heteroseksualiteit de maatschappelijke norm is die aan mensen wordt opgedrongen.
Fleur Faucompret: “Ik denk nog altijd te vaak in een ‘man-vrouw’-ideaal, dus ik vind het moeilijk te accepteren dat ik op vrouwen val als ik er zelf vrouwelijk uitzie. Daarom ben ik met een meer androgyne stijl beginnen te experimenteren: ik knipte mijn haar kort en kocht vaker kleding in de mannenafdeling. Een tijdlang stopte ik ook met het dragen van make-up, maar toen besefte ik dat ik het wel miste om mij op te maken.
“Ik realiseer me nu dat ik niet van het ene uiterste in het andere moet gaan, en dat ik niet óf heel vrouwelijk, óf heel mannelijk moet zijn. Intussen vind ik het net leuk om het mannelijke en vrouwelijke te combineren, door bijvoorbeeld een mannelijkere outfit met een toffe make-uplook en juwelen te dragen.”
“Omdat ook heteroseksuele mensen experimenteren met een androgyne stijl, is het moeilijker om andere queer mensen te identificeren. Mijn gaydar is al vaak fout geweest” (lacht)
Hoe androgyn de Antwerpse zich kleedt, hangt af van dag tot dag, maar heeft ook een invloed op hoe ‘queer’ ze zich voelt, zegt ze. “Er zijn evengoed dagen waarop ik een jurk wil dragen en me heel vrouwelijk wil kleden, maar soms heb ik dan het gevoel dat ik niet queer genoeg ben. Intussen besef ik wel dat je je niet op een bepaalde manier moet kleden om je seksualiteit te valideren.”
Meer dan een stijl
Een androgyne stijl zien we steeds vaker in het straatbeeld, omdat veel alledaagse fashiontrends op androgynie inspelen. Denk aan vrouwen met blazers en kostuumbroek of mannen met juwelen en tassen. Faucompret: “Ik vind het een heel fijne shift dat vrouwen zich meer mannelijk kleden en andersom. Dat betekent dat we steeds meer afstappen van de traditionele genderopvattingen.”
“Het heeft ook wel een nadeel”, merkt de Antwerpse op. “Omdat ook heteroseksuele mensen experimenteren met een androgyne stijl, is het steeds moeilijker om andere queer mensen te identificeren. Mijn gaydar is al vaak fout geweest. Soms lijkt het zelfs alsof we in een volledig queer wereld leven. Was het maar waar!” (lacht)
Toch is het voor Fleur Faucompret meer dan alleen een stijl. Ze ziet het echt als een genderexpressie: “Sinds ik androgynie ontdekt heb, kan ik meer mezelf zijn. Ik ben nog volop aan het ontdekken wat ik leuk vind qua stijl en wat niet, maar ik kijk er naar uit om verder met genderexpressie en androgynie te experimenteren.”