Davy Christiaens, een jonge kunstenaar uit Halen, bedacht een uniek concept waarbij menselijke assen verwerkt worden in abstracte schilderijen. Het begon als een artistiek idee, maar de kunstenaar hoopt hiermee alternatieven te kunnen bieden voor bijvoorbeeld urnen. "Met mijn werken probeer ik een gevoel van rust te geven op een alternatieve manier."

Momenteel bestaan verschillende manieren om na een crematie de menselijke assen te verwerken. Dat kan in een urne, beeldjes of juwelen. Davy Christiaens biedt met zijn artistiek concept een eerder onorthodox alternatief aan. Het gebruik van menselijke assen in kunstwerken mag op het eerste zicht wat grimmig lijken, maar de kunstenaar hoopt net een gevoel van troost en rust aan te bieden na het verlies van een familielid. "De dood is niet mooi, maar iedereen wordt er wel mee geconfronteerd. Het doel van mijn werken is niet om te choqueren, maar om mensen die te maken hebben met een verlies een hart onder de riem te steken."

Vergeten assen

Voor zijn doeken maakt Christiaens gebruik van ‘vergeten assen’, de menselijke asresten die niet afgehaald worden bij de begrafenisondernemer en dus niet verwerkt worden. Normaal gezien strooit de begrafenisondernemer deze resten gewoon uit. Nabestaanden kunnen daarnaast een vrijgeving van de assen ondertekenen waardoor de begrafenisondernemer er eigenaar van wordt.

De jonge kunstenaar hoopt meer te doen met zijn concept. "Het gaat vooral om een respectvolle geste voor de overleden persoon waarvan ik de asresten gebruik", aldus Christiaens. "De persoon in kwestie wordt in een zekere zin niet vergeten en leeft verder in mijn doeken."

Meer dan kunst

Wat begon als artistieke uitdaging, wil Christiaens uitbouwen tot iets veel groter. "Ik wil aantonen dat er andere manieren zijn om iemand te herdenken. Ik hoop zelfstandig aan de slag te kunnen gaan en het betaalbaar te kunnen houden."

Op 25 april werden de werken getoond tijdens de kunstbeurs Artfordable in de universiteitshallen van de KULeuven, de plaats bij uitstek voor betaalbare kunst. Hobbyisten, onbekenden en nieuwe kunstenaars stellen er hun benadering van kunst voor, betaalbaar voor de kleine man.

Sinds de kunstbeurs hangen de werken in de zaak Begrafenissen Mathijssen - Schraepen in Zonhoven en kunnen particulieren de eindresultaten zien. Als dit aanslaat, bouwt Christiaens het project verder uit.

© 2015 – StampMedia – Jelle GeunsDit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 09/05/2015