Steeds meer jongeren krijgen te maken met mentale gezondheidsproblemen. In 2021 had 18 procent van de 12 tot 25-jarige jongeren last van psychische ongezondheid. Dit komt onder andere door de jaarlijkse winterdip. Maar wat zijn die begrippen nu juist, “mentale gezondheid” en “een winterdip”? En wat betekenen ze voor jongeren?
“Mentale gezondheid is de balans vinden tussen veerkracht en de uitdaging van het leven,” zegt psychologe Hedwig Wellens. "Veel mensen ervaren in de winter een verdrietig gevoel omdat ze minder zonlicht binnenkrijgen en daardoor weinig endorfine - ook wel het gelukshormoon genoemd - aanmaken. "
We trokken de straat op in Antwerpen om aan een aantal jongeren te vragen of zij last hebben van een winterdip en hoe zij daarmee omgaan.
Sarah (20): “Ik voel weleens een winterdip. Dan voel ik me sneller verdrietig. Ik hou ook niet echt van de winter, maar ik ben ook wel blij dat ik nu terug naar buiten kan, na die lange coronaperiode. Nu kan ik meer mezelf zijn, omdat ik meer vrijheid heb en geen regels meer moet opvolgen.Tijdens de lockdown voelde ik me wel anders: ik was erg eenzaam omdat ik mijn familie en vrienden niet meer mocht zien.
"Het is iets dat veel jongeren ervaren," zegt Hedwig Wellens. "Dat komt vaak ook door een tekort aan vitamine C. Dat kan je voorkomen door extra zonlicht op te nemen tijdens een ochtendwandeling, bijvoorbeeld. Er bestaan ook speciale lampen die daglicht produceren. En natuurlijk is het ook belangrijk om voldoende fruit te eten of eventueel extra vitamine C- supplementen in te nemen."
Maar, zegt Wellens, niet iedereen heeft last van een winterdip. "Iedereen is anders en heeft dus ook andere gevoelens. Soms is het ook genetisch bepaald of je er gevoeliger voor bent of niet."
Motivatie daalt
Sommige mensen voelen dat tijdens de winterperiode, wanneer alles moeilijker lijkt en zwaarder aanvoelt, het ook minder evident is om jezelf aan te zetten om voor school te werken. Volgens Wellens is dat normaal. "Tijdens een dip ben je minder alert. Daarom is het niet onlogisch dat je minder motivatie voelt om aan een taak te beginnen of om ze af te werken."
Dat ervaart Mouri (25): “Ik voel me minder gemotiveerd door school de laatste tijd, ik vermoed dat de winterdip daar de oorzaak van is.”
Hedwig Wellens raadt daarom aan om vooral je creatieve vermogen aan te spreken tijdens deze periode: "Neem eens een andere weg naar school, bijvoorbeeld. Je zal zien dat dat al effect heeft."