DEURNE - Het Belgische nationale ijshockeyteam zal niet aantreden op de Olympische Winterspelen. De sport kampt met een imagoprobleem wat professionele begeleiding en investeringen in ijsstadions danig bemoeilijkt. Bovendien krijgt de gloednieuwe Vlaamse Ijshockey Federatie nog geen subsidies.

Christian Pierre, ijshockeykenner en communicatieverantwoordelijke van de Antwerp Phantoms, ziet de toekomst van het Belgische ijshockey niet al te rooskleurig, ondanks de gouden WK-medaille die het senior- en U18-team vorig jaar nog haalden.

Imago

“In heel België zijn er een twintigtal officiële clubs aangesloten bij de Belgische Ijshockeyfederatie. Maar deze clubs trekken geen publiek omdat er geen mediabelangstelling voor bestaat. Af en toe verschijnt er een artikel in de krant en heel soms wordt de finale van de Beker van België op tv uitgezonden. Maar daar wordt doorgaans voor betaald."

Ook het aantrekken van nieuwe spelers loopt niet van een leien dakje. Het ijshockey heeft het imago een brutale sport te zijn, wat Pierre ontkent. "Het is inderdaad een veeleisende en technische contactsport waarbij bodychecken (het stoppen van je tegenstander met je lichaam, nvdr) volgens de regels is toegestaan. Vechtpartijen, die de Belgische media graag laten zien omdat ze zo spectaculair zijn, zijn een aberratie van de sport. Er wordt bovendien streng tegen opgetreden.”

Cafetaria met ijs

In tegenstelling tot het aantal voetbalterreinen is het aantal ijspistes in België beperkt. Er zijn ongeveer twintig ijspistes waarvan die van Eeklo, Geel en Brussel al verdwenen zijn. "Een ijsbaan in België is in eerste instantie een cafetaria waar een ijspiste wordt bijgezet met als belangrijkste doel publieke schaatsbeurten te houden", zegt Christian Pierre. "Er wordt niet voorzien in tribunes. Daar willen wij verandering in brengen, want ijshockey is ook een kijksport. Samen met de kunstschaatsclub proberen wij hier in Antwerpen de ijssport te promoten. Het allereerste Olympische Toernooi ijshockey vond immers plaats tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen."

Voor ijshockey zijn indoorpistes essentieel. Maar indoorpistes zijn natuurlijk heel duur. "Hopelijk brengt de wetenschap ons modernere en goedkopere snufjes zoals synthetisch ijs”, zucht Pierre.

Subsidies

“Nog niet zo lang geleden is er een Vlaamse Ijshockey federatie opgericht, maar die heeft nog geen recht op subsidies. Onze noorderburen krijgen wel subsidies. Dat zie je terug in hun moderne ijsbanen en nieuwe ijsstadions. Enkel in Luik staat een modern ijsstadion, maar dat is een unicum. Door het subsidiegebrek en bijgevolg het gebrek aan professionele coaching, beslissen jonge talenten om in hockeylanden zoals Canada of Duitsland te gaan spelen.”

Indoor Pond Hockey Classic

Het Belgische ijshockeyseizoen is ondertussen al afgelopen. Wie toch zin heeft om enkele ijshockeyploegen aan het werk te zien kan op zondag 28 april naar de ijspiste Ruggeveld in Deurne. Daar vindt de allereerste Indoor Pond Hockey Classic plaats. Pond Hockey wordt doorgaans op een bevroren meer of plas gespeeld en kent enkele verschillen met het traditionele ijshockey. Zo is het speelveld kleiner en zijn er geen boardings en plexiglas aanwezig. De Indoor Pond Hockey Classic zal met 24 (zowel binnen- als buitenlandse) ploegen gespeeld worden.

© 2013 - StampMedia - Jef Cauwenberghs


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport.be op 22/04/2013