ANTWERPEN - De trap oplopen, de tram nemen of de straat oversteken is niet voor iedereen gemakkelijk. Voor blinden en andere hulpbehoevenden is het zelfs een ware uitdaging. Daarom richtte Agnes van de Perre de vzw 'De Antwerpse Hulphonden' op.

Vlakbij de Badboot in Antwerpen ligt een andere boot, die van De Antwerpse Hulphonden. Tijdens het weekend van 16 en 17 maart organiseerde de vzw een opendeurdag waar iedereen met interesse voor deze honden een kijkje kon komen nemen. De vrijwilligers lieten de honden een parcours lopen met verschillende obstakels en het publiek kon in de boot hondensnoepjes en andere lekkere dingen voor viervoeters kopen. Of gewoon een pintje drinken en gezellig kletsen met de andere bezoekers.

Te lange procedure

In 2010 richtte hondentrainster en 'mental coach' Agnes Van de Perre deze vzw op nadat haar man blind werd. De procedure om in aanmerking te komen voor een hulphond nam zoveel tijd in beslag, dat Agnes besloot om zelf actie te ondernemen. De pups verblijven aanvankelijk bij gastgezinnen die vrijwillig voor hen zorgen en leren daarnaast van Agnes de eerste basiscommando’s. Na een jaar komen de honden naar de vzw waar Agnes ze opleidt tot echte hulphonden. Niet enkel blinden komen voor deze honden in aanmerking, ook mensen met andere beperkingen kunnen er gebruik van maken.

Communicatie

“Naast de hond krijgt ook het toekomstig baasje de nodige lessen om te kunnen omgaan met elkaar. Zo worden ze op elkaar afgestemd en kan de samenwerking vlot verlopen”, zegt Stefan Klockaerts. Stefan is een van de studenten Master in de Meertalige Professionele Communicatie van Universiteit Antwerpen die extra hulp bieden aan de vzw. In het kader van hun masterproef verzorgen zij de externe communicatie zoals flyers maken, sponsors zoeken en de website een mooi tintje geven.

Opleiding

“In een wekelijkse training werken Agnes en haar team van vrijwilligers aan het vertrouwen tussen de hond en het baasje. Ook wordt de hond meegenomen naar zijn toekomstige thuis om het huis te leren kennen, om te leren waar er een trap is en welke kasten er zijn”, vertelt Han Wuyts, student Meertalige Professionele Communicatie en mede-persverantwoordelijke van de vzw. Nadat de hond voldoende opgeleid is, mag hij/zij met het baasje mee naar huis. Daarna gaat Agnes nog meerdere keren langs om alles op de voet te volgen en te kijken of alles goed verloopt.

© 2013 - StampMedia - Marlies Van Bael


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 22/03/2013