© Jonathan Cieters

Op 28 januari konden studenten van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) ’s middags twee uur lang ontspannen door voor honden te zorgen. Het initiatief komt van Animal Assisted Projects vzw (AAP) en KdG zelf. Studenten die zich bezig houden met de dieren zouden minder stress hebben.

“De bedoeling van dit initiatief is echt om de studenten doen te ontspannen,” zegt Marnicq Mengels, medewerker Dienst Communicatie van Karel de Grote Hogeschool en initiatiefnemer. Mengels is van mening dat honden de stress bij studenten kunnen weghalen. De studenten mogen met de dieren gaan wandelen, ze eten geven, aaien en knuffelen.

“De examenperiode en de periode erna zijn heel drukke periodes voor de studenten. Het viel me op hoeveel druk en stress het met zich meebrengt,” vertelt Mengels. Hij haalde zijn inspiratie bij een filmpje op het internet waar honden in een luchthaven de reizigers ontspannen. “Ik dacht dat het mogelijk moest zijn om ook zoiets op onze campus te doen. Ik ben meteen beginnen googelen en uiteindelijk bij AAP vzw terecht gekomen." AAP vzw is een organisatie die bezoekjes met honden regelt in onder andere bejaardenhuizen, om zo de bewoners gezelschap te houden.

De examens op de hogescholen zijn dan wel voorbij, Mengels is van mening dat het toch een geweldig moment is om dit te organiseren. “Ik vind het zeker en vast niet te laat. We hebben ook doelbewust gekozen voor deze periode. Als we dit hadden georganiseerd tijdens de examens zouden de studenten minder tijd hebben gehad om met de honden bezig te zijn. Hun tijd is dan zeer kostbaar. Ik had schrik dat het effect van deze ‘therapie’ in die periode een beetje verloren zou gaan.”

Het initiatief blijkt een succes. De studenten gaan maar al te gretig in op het initiatief. “We hebben dit over de drie campussen verspreid en via foto's houden we regelmatig contact met elkaar. Op elke campus was er veel volk bij de dieren. Ik zou zeggen dat het een geslaagd initiatief was.”

De studenten zelf

Chelsy (20) studeert verpleegkunde en is weg van het initiatief. “Ik heb net examen gehad en straks heb ik ook nog les. Dit is dus een perfect tussendoortje voor mij. Je krijgt enorm veel liefde en ze knuffelen graag. Ik woon op een appartement dus daar kan ik eigenlijk geen hond hebben. Daarom dat ik dit een leuk idee vind.”

Ook de vrijwilligers die de honden begeleiden, zijn enthousiast. Veronique is een van die vrijwilligers. “Buddy vind het natuurlijk ook een geweldig idee. Hoe meer aandacht hij krijgt, hoe gelukkiger het beestje is. Ik hoop gewoon dat de studenten hem niet te veel koekjes geven en te hard knuffelen, anders heb ik straks geen hond meer (lacht).”

Het enthousiasme van de studenten lijkt er op te wijzen dat het niet bij deze ene editie blijft.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 29/01/2019

vorige volgende