(Erasmix) Fouad Belkacem, beter bekend als Sharia4Belgium-voorman Abu Imran, werd op 13 januari 2012 voor de rechtbank gedaagd voor het aanzetten tot haat en geweld en belaging. De procureur eist twee jaar cel. Een afspraak maken met de excentrieke Belkacem, die in de media een tijdlang voor onvindbaar werd gehouden, blijkt makkelijker dan gedacht.

We ontmoeten Belkacem dezelfde avond in een pitazaak in het Antwerpse Borgerhout. De rode lederen zetels komen ons bekend voor uit gefilmde interviews met journalisten die eerder al een gesprek hadden met Belkacem. Eén ding valt ons op: deze man kan praten. Hij schuwt geen enkele discussie, debat of interview en weet praktisch alle prodemocratische stellingen te counteren vanuit zijn overtuiging. Enkele minuten later worden we omringd door een zevental aanhangers van de medestichter van Sharia4Belgium. Een van hen heeft een camera en een statief bij de hand. Ook ons gesprek met Belkacem zal van begin tot eind vastgelegd worden. Iedereen komt ons met een stevige handdruk vriendelijk begroeten, een van hen biedt ons twee ice teas aan. We voelen ons welkom in Borgerhout.

Provocatie

Volgens het parket zou er eind oktober in Antwerpen een kalashnikov gevonden zijn bij een persoon die actief was bij Sharia4Belgium. Belkacem valt meteen met de deur in huis. "Dat bericht over die kalashnikov is een flauwe grap. Het ging over een demonstratiewapen, en de persoon in kwestie heeft niets met ons te maken. De enige link die we met hem hebben is dat hij ook moslim is." Dat Belkacem geen provocatie schuwt, is al langer bekend. In juni startte in het Antwerpse Justitiepaleis een rechtszaak tegen hem wegens racisme en aanzetten tot haat, geweld en moord. Aangezien Belkacem meermaals niet kwam opdagen, werd het proces uitgesteld tot 13 januari 2012.

Heeft u vertrouwen in een goede afloop van het proces?

"Neen, en ik zal ook niet aanwezig zijn op het proces. Mijn advocaat wel, dat is wat mij betreft meer dan genoeg."

In uw nieuwste YouTube-filmpje vertelt u dat u ons land zou willen verlossen van de afgoderij, en dreigde u ermee het Atomium af te breken. Heeft u daarvoor een plan?

"Ik heb er nooit mee gedreigd het Atomium af te zullen breken. In het YouTube-filmpje is duidelijk knip- en plakwerk verricht. Blijkbaar is iedereen achterlijk genoeg om de media blindelings te volgen. Er leven miljoenen mensen op straat, en dan gaat de regering miljoenen uitgeven aan renovatiewerken aan een stuk metaal met een beetje licht aan. Dat is toch absurd? In een islamitische staat zou dit niet gebeuren, maar zouden we de mensen geven wat ze verdienen, zoals gratis water en gratis elektriciteit."

Zo'n plan lijkt ons niet volledig waterdicht. Bovendien geldt het Atomium als symbool van ons land en trekt het jaarlijks honderdduizenden toeristen.

"Het is zinloos om de volledige kosten-batenanalyse te berekenen. Mijn redenering is pure logica."

Het is bijna een jaar geleden dat Marie-Rose Morel overleed aan kanker. Uw internetboodschap waarbij u haar overlijden een straf van Allah noemde, zorgde voor heel wat opschudding. U beloofde na de commotie uw medeleven te betuigen aan de kinderen van Morel. Is dat gebeurd?

(geprikkeld) "Excuses? Het gaat hier om Marie-Rose Morel, niet over moeder Theresa. Morel was één van de grootste vijanden van de hoofddoek en van de islam. Morel zei dat ze niet zou rusten tot alle hoofddoeken uit het straatbeeld waren verdwenen. De ironie wil dat Morel enkele maanden later zelf met een hoofddoek op televisie verscheen. Wij geloven als moslims niet in toeval. Filip De Winter, Geert Wilders en alle andere vijanden van Allah staat hetzelfde lot te wachten. Wat die eerste betreft: de kans is reëel dat de dochter van De Winter moslima wordt terwijl hij op zijn sterfbed ligt. Ik hoop dat dat zal gebeuren."

De entourage van Belkacem knikt instemmend. Hij weet exact op welke manier hij zijn interviewers moet intimideren. De provocatieve aard van zijn uitspraken zorgde er de afgelopen maanden meermaals voor dat Belkacem het nieuws haalde.

"Wij gebruiken uiteraard provocatieve uitspraken om onze boodschap uit te dragen. Kijk, het feit dat jullie hier nu tegenover mij zitten, betekent dat ik in mijn opzet slaag. Een standaardmoslim zal nul media-aandacht krijgen, maar ons mediaprofiel zorgt er inderdaad voor dat wij de krantenkoppen halen. In een interview met Het Nieuwsblad vertelde Kathleen Van Brempt (SP.A) dat provocatie moet kunnen om een boodschap duidelijk te maken. Waarom zou ik dat dan niet mogen?"

In verschillende videoboodschappen zegt u een tegenstander te zijn van de democratie. In verschillende Arabische landen zijn revoluties aan de gang. De mensen hunkeren daar naar democratie.

"Dat is wat u ervan maakt. Voor zover ik weet, heeft geen enkele Arabier zin in democratie of westerse waarden. Laat ons Tunesië als voorbeeld nemen: het volk heeft daar gerebelleerd en welke waarden hebben gewonnen? Die van de islam.
Een ander voorbeeld: Afghanistan. Hebben we na de invasie van Afghanistan gezien dat de vrouwen massaal hun boerka afwerpen? Helemaal niet, zij blijven moslims. Sommige mensen denken dat een democratie eten, educatie en werk inhoudt, maar dat zijn islamitische waarden en normen. Jullie hebben het van ons geloof en niet omgekeerd."

Op een internetfilmpje viel ons op dat u tijdens een interview met Gentse studenten een blikje Coca-Cola drinkt, een van de symbolen van de westerse wereld.

"Wij zijn geen Amish. Wij zijn ook niet van plan bepaalde producten stelselmatig te boycotten. Ik raad de westerse samenleving aan om verder te blijven werken aan zulke producten. Vroeg of laat komt alles toch in de handen van de moslims."

De groep van Belkacem hangt aan de lippen van hun leider. Ze verroeren geen vin, en mompelen telkens in koor iets volstrekt onverstaanbaars wanneer hun aanvoerder een statement maakt. Of zijn argumentatie op iets slaat, moet u zelf uitmaken. Eén ding is zeker: Fouad 'Abu Imran' Belkacem en zijn organisatie zijn ervan overtuigd dat hun plannen kans op slagen hebben.

Is uw organisatie bezig met het opleiden van moedjahedien?

(Schatergelach bij het gevolg van Belkacem) "Natuurlijk zijn wij daarmee bezig. Een moedjahedien is een strijder. Een strijder tegen de duivel, tegen hypocrieten en tegen ongelovigen. Roepen wij op tot geweld? Helemaal niet, want een strijder kan ook strijden met zijn pen en tong."

Hoeveel mensen bedoelt u met 'wij'? Hoe groot is uw achterban?

"Wij hebben nooit beweerd dat Sharia4Belgium de moslims vertegenwoordigt. Wij hebben altijd gesproken vanuit de islam, vanuit de Koran. Maar hetgeen ik jullie vertel, is eigenlijk wat iedere moslim gelooft. Al die niet gelooft dat de Sharia de enige perfecte wetgeving is, is geen moslim maar een ongelovige."

U heeft zonet feilloos onze vraag omzeild. Kan u concreter zijn?

"De structuur en het aantal leden van Sharia4Belgium houden we voor onszelf, puur uit veiligheidsoverwegingen. U heeft zelf gezien hoeveel aanvallen er op mijn persoon zijn afgevuurd."

Vertel.

"Wij krijgen constant dreigmails van psychopaten. Maar wij zijn niet bang van hen. Wanneer we op vrije voeten zijn, bevinden we ons als toeristen op het pad van Allah. We doen ons ding en hopen op de beloning van onze Heer. Wanneer we daarna achter de tralies zouden belanden, zijn we alleen met Allah en hebben we meer tijd om ons geloof te bestuderen. Wanneer we gedood worden op dit pad, dan zijn we op onze beurt martelaars bij Allah. Een zuivere win-winsituatie."

U lijkt de dood niet te vrezen.

"Ik ben helemaal niet bang om te sterven. In het geval dat ik word opgesloten in de gevangenis of een kogel door mijn hoofd krijg, wat ik zeker hoop, dan zullen er genoeg mensen vanachter de schermen naar buiten komen om mij op te volgen."

© 2012 - Erasmix - Arnaud Roobaert, Yannick Van Eemeren