© Pixabay

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk speelt in op de virtuele, digitale en sociale media om 5 december, Internationale dag van de Vrijwilligers, in de verf te zetten. De vzw zorgt voor de nodige ondersteuning. “We helpen organisaties en moedigen ze aan door online promomateriaal aan te bieden. Zo zijn er e-cards die gebruikt kunnen worden om vrijwilligers te bedanken. Daarnaast staan er op onze site profiel- en tijdlijnfoto’s die iedereen kan gebruiken op zijn of haar facebook. Tot slot heeft onze organisatie een algemeen dankwoord dat iedereen kan ophalen en delen”, klinkt het bij Eva Hambach, directeur van de vzw die de dankbrief opstelt.
 

© Pixabay

“Vorig jaar hadden we een campagne omtrent selfies. Veel mensen deden toen mee. Iedereen deelt zijn of haar foto via hashtags die verwijzen naar die dag. Dit jaar kunnen berichten en opmerkingen gedeeld worden via #IVD2018 en #dichtbij”, aldus Hambach. 

Onbezoldigd en wereldwijd  

Hambach benadrukt het belang van zulke dagen. “Duizenden vrijwilligers zetten zich dagelijks, wekelijks, maandelijkse en/of jaarlijks onbezoldigd en uit vrije wil in voor het goede doel. Het is evident om daar even bij stil te staan en hen voor al die inspanningen te bedanken. Zo’n dag is de perfecte gelegenheid.”          

“Tot een jaar of zes, zeven geleden deden we niets speciaals rond deze internationale dag. Nu we daar toch actief aan meedoen, merken we ook dat het bij de organisaties leeft. Ze gebruiken dat moment om hun vrijwilligers te bedanken en in de bloemetjes te zetten”,  vertelt Hambach. Ze zegt dat het aantal vrijwilligers in België en Vlaanderen over de jaren heen stabiel is gebleven.   

“Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties (VN) en de United Nations Volunteers (UNV). Overal in de wereld zijn vrijwilligers. We trachten naar die campagnes te linken. Ook daar worden visuals aangeboden om korte boodschappen over te brengen”, aldus de in 2010 door Knack verkozen ‘Mens van het jaar’.

International Volunteers Day (IDV), de internationale benaming van de dag, vond voor de eerste maal plaats in 1985, om de kracht en het potentieel van het vrijwilligerswerk te vieren. Dit jaar is het thema ‘Vrijwilligers bouwen aan veerkrachtige gemeenschappen’. Het thema focust zich op de manier waarop vrijwilligers wereldwijd bijdragen aan het weerbaar maken van de gemeenschap tegen gevaren die kunnen resulteren in rampen, economische spanningen en politieke invloeden.    

Aparte week  

Naast de Internationale dag van de Vrijwilligers is er ook jaarlijks een Week van de Vrijwilligers, een initiatief van Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. In 2019 vindt de 33ste editie plaats. “Het is een week waaraan we, net zoals aan deze dag, veel belang hechten. We organiseren een studiedag rond de competenties en talenten van de vrijwilligers, we hebben gadgets die organisaties kunnen geven aan hun vrijwilligers en sturen uiteraard ook een dankwoord.”         

“De mensen in dit werkveld zijn op de hoogte van die week. Als organisaties bepaalde acties of evenementen plannen, doen ze dat bij voorkeur in die week. Wij ondersteunen en helpen hen er zeer graag bij”, besluit Hambach.

vorige volgende