Het peter- en meterproject van de stad Lommel, het OCMW, het Cultuurcentrum en andere lokale initiatieven zoekt peters en meters voor maatschappelijk kwetsbare mensen. Deze vrijwilligers bieden een luisterend oor, helpen de problemen van hun petekind op te lossen of laten hen gewoon een leuke tijd beleven. Hoewel het een verrijking is voor beide partijen, is er een groot tekort aan vrijwilligers.
Het peter- en meterproject wil het leven van de maatschappelijk kwetsbare mens aangenamer maken. Het stelt vrijwilligers aan als meter of peter van een kwetsbaar persoon. Dat kan gaan van een kind dat in armoede leeft, tot een oudere die zich eenzaam voelt. De peter of meter helpt zijn of haar petekind dan met zijn problemen en biedt een luisterend oor.
Het project is toegankelijk voor iedereen. De jongste meter is een twintiger en de oudste is 80 jaar oud. Leeftijd heeft geen belang en iedereen vult zijn taak ook in naar eigen capaciteit. “Je kan best niet te fel beginnen en eerst aanvoelen hoe het gaat met de mensen en wat ze precies nodig hebben”, zegt meter Bieke Vandenberk. “De enige vereiste is dat je respect hebt voor de mensen.”
Duurzame relatie
De personen die gebruikmaken van het project zijn zeer divers. Het kunnen buitenlandse gezinnen zijn die willen integreren, maar het zijn even goed ook eenzame ouderen. De peter of meter past zich aan aan de noden van de persoon. “Het meterschap is een duurzame relatie. Het wordt een deel van je leven”, aldus Bieke. “Ik heb een hechte relatie opgebouwd met mijn petekind en het hele gezin. Je staat echt langs elkaar, en niet boven elkaar. Dat is wat het zo persoonlijk maakt.”
Peter of meter zijn, doet iedereen naar eigen kunnen en talent. Sommigen hebben alleen telefonisch contact wanneer die persoon eens nood heeft aan een goed gesprek. Anderen leren hun petekinderen zwemmen of ze knutselen samen met hen. “Voor de kinderen doet het al bijzonder veel deugd als ze hun knutselwerkjes eens trots kunnen laten zien aan iemand”, zegt Bieke. Een ander voorbeeld is een peter van een oudere vrouw. Die vrouw heeft af en toe iemand nodig om haar te helpen in haar moestuin.
Familiefeest
Peter of meter zijn vergroot je eigen netwerk ook enorm. In de eerste plaats leer je de persoon van wie je peter of meter bent samen met zijn of haar omgeving goed kennen, want de hele familie is er bij betrokken. Anderzijds leer je door het netwerken zelf ook nieuwe mensen kennen. “We hebben een familiefeest georganiseerd voor de peters en meters met hun petekinderen en hun gezinnen”, zegt Liset Hamblok, initiatiefneemster van het project. “De gezinnen leerden elkaar kennen en de kinderen speelden allemaal samen.”
Op termijn krijgen de mensen die eerst niet konden of durfden netwerken meer zelfvertrouwen. Dan starten ze zelf met het uitbreiden van hun netwerk. Soms willen ze ook zelf peter of meter worden om anderen te helpen. Het peter- en meterproject heeft niets te maken met financiële steun. Alles gebeurt op vrijwillige basis en is gratis voor alle partijen. “We krijgen af en toe een cadeautje als het feest is, maar vooral de warmte die we krijgen van onze meter en peter vinden we fijn”, zegt Laura, de oudere zus van Bieke haar metekindje.
Eenzaamheid
Het project is in eerste instantie opgestart om iedereen de mogelijkheid te geven om een menswaardig leven te leiden. Ten tweede wil het de solidariteit in de samenleving terug opkrikken. Vandaag doen de meters en peters wat vroeger buren voor elkaar deden. Ze willen ook het taboe van eenzaamheid doorbreken en aanpakken. “Een man zei ooit tegen mij: ‘Ik zou gewoon eens graag hebben dat mijn deur wordt opengedaan en ik wat gezelschap had’”, zegt Liset Hamblok.
Op dit moment heeft het project een veertigtal meters en peters. Voorlopig is dat voldoende. Dat zal veranderen als er in de toekomst nog mensen gebruik willen maken van het project. Daarom wil de organisatie zo veel mogelijk nieuwe vrijwilligers over de vloer krijgen. “Het meterschap is voor beide partijen een verrijking. Het doet je nadenken. Je bent bewuster bezig met solidariteit,” zegt Bieke. “Meer mensen zouden meter of peter moeten worden, je voelt je niet alleen, je krijgt veel steun en je krijgt er een goed gevoel van”, besluit Laura.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 05/12/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 05/12/2018