© JES

Stichting P&V maakte dinsdagavond de laureaten van “My Future, Our Society” bekend. De stichting maakt geld vrij om politieke actie en participatie bij jongeren te versterken. De Antwerpse ‘Droomhut J100′ – door stadslabo JES ingezonden in naam van vijftien jeugdwerkingen – ontvangt 35.000 euro.

Stichting P&V, opgericht in 2000, wil het burgerschap van jongeren actief ondersteunen. Uit cijfers blijkt dat slechts 16 procent jongeren erop rekent dat de politiek hen zal helpen. Om die reden deed de stichting recent de projectoproep “My Future, Our Society”.

Jongerenorganisaties werden aangezet tot de opstart van een project waarbij participatie van jongeren centraal staat. De Stichting P&V heeft voor de laureaten tussen de 10.000 tot 50.000 euro veil.

IJzeren droomhut

Gisteravond werden in Brussel de laureaten bekendgemaakt. Onder de winnaars ook ‘Droomhut J100′, dat 35.000 euro ontvangt. Het project werd in naam van vijftien Antwerpse jeugdwerkorganisaties ingezonden door stadslabo JES. Voor het project zullen 100 Antwerpse jongeren samen een droomhut bouwen. De ijzeren constructie komt naar alle waarschijnlijkheid op Spoor Oost en zal eind mei 2018 klaar zijn.

In die droomhut zullen de jongeren in dialoog gaan met politici, beleidsmakers, academici en de gewone burger. Zo kunnen ze samen met anderen nadenken hoe ze de samenleving in de stad kunnen verbeteren. “Doordat de jongeren samen de constructie bouwen, zullen ze zich verbinden met elkaar. Daarna zullen ze met het project ‘Droomhut J100′ ook de stad verbinden”, vertelt Filip Balthau van JES.

Het idee van de droomhut kwam van de jongeren zelf. De begeleiders zorgen voor de praktische zaken, zoals het materiaal of de afspraken met de sprekers. “Maar met wie de jongeren in dialoog willen treden, kiezen ze zelf”, zegt Balthau.

Politici beïnvloeden

Na de gesprekken volgen onder meer aanbevelingen aan politici, in de hoop het beleid te beïnvloeden. Ook zullen de jongeren nadenken over acties die ze zelf kunnen uitvoeren om hun steentje bij te dragen. Na het anderhalf jaar durende project zal de droomhut blijven bestaan, als een plek waar Antwerpse kinderen kunnen blijven dromen.

In de droomhut zal plaats zijn voor zo’n 25 mensen. Het geld van Stichting P&V gaat haar het ontwerp van de hut, het maken van de basisconstructie, en de aankleding en de inrichting.

Naast JES werden dinsdagavond nog zeven andere projecten gelauwerd door de Stichting P&V, zoals ‘Pop-up ontmoetingsplaats De Put’ in Brugge en Cachet Vlaams-Brabant.

© 2017 – StampMedia – Stien Verdick

===

Dit artikel werd gepubliceerd op Het Nieuwsblad – online op 24/05/2017

vorige volgende