© Junior Journalist

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens de editie 2022-2023 was het thema ‘#trots, #lokalehelden’.  Matteo Vandenbroucke zat op de Vrije Basisschool Grasheide. Hij werd laureaat in reeks 1: derde graad basisonderwijs.

Dit is een fictief artikel in het kader van de schrijfwedstrijd Junior Journalist

Jongeren verhinderen dat skatepark verandert in een parking. (van onze verslaggever ter plaatse)

Het gemeentebestuur van Putte plande een parking te bouwen ter hoogte van het skatepark van Grasheide. Een groep jongeren kon echter verhinderen dat het skatepark werd gesloopt en omgebouwd tot een parking. De jongeren slaagden erin om het skatepark te redden. We legden ons oor te luister bij voor- en tegenstanders van het skatepark.

De skatepark-redders startten de actiegroep Grasheide ❤️ Skating en lanceerden een petitie met een fantastisch resultaat. Maar liefst 1.265 tekenden voor het behoud van het skatepark. De plannen voor de parking werden opgeborgen.

Schepen van ruimtelijke ordening en economie W. Agen (53): “Parkings zijn zeer belangrijk voor onze lokale economie en voor onze bewoners. Hierbij wil ik zeker ook meegeven dat we van Grasheide een groot en economisch belangrijk dorp willen maken. De bouw van de parking was daar een onderdeel van. Jammer dat deze plannen nu niet doorgaan ”

Schepen van jeugd J. Puistjes (28): ”Ik vind toch dat onze jongeren meer aandacht verdienen van mijn collega ruimtelijke ordening. Onze jongeren hebben ook recht op sociale en sportieve bezigheden en speelruimte. Ik vind het eigenlijk toch wel een beetje schandalig dat een parking voorrang zou krijgen op de vrijetijdsbeleving van onze jeugd.”

We laten ook nog een paar jongeren aan het woord. S. Kate (17): ”We hebben er hard voor gevochten. Ik ben echt trots op alle jongeren die mee hebben gestreden voor het behoud van ons skatepark. Ook zou ik Grasheide ❤ skate willen bedanken voor hun hulp.”

T. Rots (19): ”Ons skatepark betekent veel voor ons, we leren er andere jongeren kennen, gaan naar buiten. Zo zitten we niet een ganse dag achter een scherm zoals mijn ouders steeds zeggen, ik denk dat we heel trots mogen zijn dat we ons skatepark hebben kunnen redden van de sloop.”

Veel blije gezichten hier in Grasheide, maar toch ook een paar minder positieve reacties. De CEO van Action (61): “Dit is echt een gemiste kans om het dorp Grasheide op de kaart te zetten. Wij zouden werk geven aan maar liefst 25 mensen, en in de vakanties vakantiejobs voor de jongeren, en mensen willen graag weer lokaal gaan winkelen.”

Tevens legden we ons oor ook even te luister bij enkele buurtbewoners.  Z. Aag (67): “Dat skatepark zorgt voor veel geluidsoverlast, vaak maken ze lawaai tot middernacht en bovendien laten ze hun blikjes en snoeppapiertjes overal achter, ook in onze tuinen, dat is zeer storend.”

Burgemeester L. Netjes besluit tot slot: “We hebben goed geluisterd naar de petitie-ondertekenaars en alle betrokken partijen bij elkaar gezet. Het skatepark kan behouden blijven op voorwaarde dat onze skaters het skatepark dagelijks netjes achterlaten en geen rommel gooien in de tuinen van de buren. Na 21 uur mag er ook geen straatlawaai meer zijn, we gaan dit goed opvolgen en daar waar nodig bestraffen. Voor Action en zijn parkeerproblemen zoeken we een andere oplossing. Er zijn genoeg uitwijkmogelijkheden voor hen in onze mooie gemeente."

vorige volgende