River Side Studio op Linkeroever geeft jongeren uit jeugdvoorziening De Markt in Mol een stem. Niet in een klassiek praattraject, maar in een opnamestudio waar jongeren met een vaak bewogen achtergrond hun emoties omzetten in muziek.
“We geven jongeren een manier om zich te uiten zonder oordeel. Muziek is voor hen meer dan therapie, het is thuiskomen”, aldus Wim Weyts, jongerenbegeleider in De Markt, een gemeenschapsinstelling in Mol. De jongeren zijn al twee jaar bezig met dit project. Hun tweede EP werd begin deze week gelanceerd.
Samen met Young B, artiestennaam van Horna Masanka, en mede-oprichter van River Side Studio, begeleidt Weyts de jongeren op muzikaal en persoonlijk vlak. Jongeren schrijven hun eigen teksten, nemen die op onder begeleiding van professionele producers, en kunnen hun werk uiteindelijk uitbrengen.
Leren omgaan met emoties
“We leren hen niet alleen opnemen en schrijven, maar ook samenwerken, luisteren naar feedback en omgaan met emoties”, zegt Young B. “Dat we nu al aan een tweede release zitten, toont hoe sterk dit project leeft. Het geeft jongeren niet alleen hoop, maar ook een stem.”
Iedere twee weken op maandag trekken Young B en River Side Studio naar De Markt in Mol. In de plaatselijke studio, die de jongeren zelf hebben gebouwd, gaan ze aan de slag met hun muziek. Op woensdagnamiddag kunnen enkele jongeren hun muziek verder ontwikkelen in de studio op Linkeroever.
“Sommigen mogen woensdag naar hun voetbaltraining gaan, maar anderen hebben geen hobby en dan zitten ze gewoon vast”, legt Young B uit. “Dan geven wij ze de optie om aan hun muziek te werken in onze studio.”
Producer Jungle zit mee aan de knoppen in River Side Studio. “We hebben jongeren die in het begin geen woord zeggen, maar bij hun derde sessie ineens beginnen te vertellen over hun leven in hun lyrics. Dat is pakkend. Je voelt: dit is hun manier om trauma en frustratie te verwerken.”
Wat Jungle vooral raakt, is de groei die hij ziet. “Eerst is het chaotisch, er is veel druk en sommige jongeren dragen zware bagage mee. Mijn rol is hen helpen, begeleiden, en vooral: er zijn met compassie.”
"Ik kende Young B al. Toen ik in de instelling hoorde over het muziekproject, werd muziek mijn uitlaatklep" - Jongere (De Markt in Mol)
In de studio is het geen therapeut die vragen stelt, maar een microfoon die luistert. Eén van de jongeren vertelt: “Ik was al met muziek bezig voor ik in de instelling kwam, maar hier kreeg het pas echt betekenis. Mijn teksten helpen me te zeggen wat ik anders niet kan zeggen. En ja, meneer Wim en Young B pushen ons. Ze laten weten wanneer iets beter kan, maar ze zijn er ook gewoon. Altijd.”
Rauwe verhalen
“Ik kende Young B al. Toen ik in de instelling hoorde over het muziekproject, werd muziek mijn uitlaatklep”, blikt een andere jongere terug op zijn traject. “Ik kon zeggen wat ik meemaakte, zonder het letterlijk te moeten uitleggen. Muziek heeft mij geholpen mijn emoties te uiten. Dat mijn nummer op de EP staat, voelt als erkenning.”
Die EP is het resultaat van maanden werk: niet alleen muzikaal, maar ook emotioneel. Jongeren schreven teksten over verlies, woede, vriendschap, zelfreflectie, en hun zoektocht naar houvast. Het zijn geen gepolijste radiosingles, maar rauwe verhalen, recht uit de leefgroep. “We zetten geen filter op wat ze maken”, zegt Young B. “Zolang het respectvol blijft, mogen ze eerlijk zijn in hun teksten. Dat vertrouwen voelen ze, en daardoor durven ze ook meer.”
De jongeren zijn het erover eens: zonder dit project stonden ze vandaag ergens anders. “Als mijn begeleider me niet had meegenomen naar het project, had ik nooit muziek leren kennen in de instelling”, vertelt één van hen.
Flow
Sommigen dromen luidop van een eigen EP of album. Anderen combineren het nu al met andere activiteiten zoals sport, maar blijven terugkeren naar de studio. “Elke keer als ik die begeleider zie, vraag ik wanneer ik weer mag opnemen. Ik wil weer die flow voelen.”
In een wereld waar jongeren vaak over het hoofd worden gezien, maakt dit muziekproject het verschil. Het biedt perspectief, expressie en een plek waar je even mag zijn wie je bent, zonder oordeel. Of zoals één van de jongeren het zei: “Als je je gat verbrandt, moet je op de blaren zitten. Muziek heeft mijn blaren genezen.”
Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.
Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 11/04/2025.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 11/04/2025.