Marcel Kittel, zo heet de winnaar van de 100ste editie van de Scheldeprijs. Kittel pakte de zege na een prangende spurt op een glad wegdek. Tyler Farrar eindigde op plaats twee, Theo Bos pakte de derde plaats.
De startplaats van de 100ste Scheldeprijs lag voor de verandering niet op de Antwerpse Grote Markt, maar in de schaduw van het Museum Aan de Stroom. Na een officieuze start met veel publieke belangstelling en een officiële start in Schoten, waren het vijf renners die een voorsprong op het peloton maakten. David Boucher (FDJ-Bigmat), Kevin Claeys (Landbouwkrediet-Euphony), Kevin Van Melsen (Accent Jobs-Willems Veranda’s), Kevin Hulsmans (Farnese Vini-Selle Italia) en Simon Lambert-Lemay (Spidertech) kregen enkele kilometers later het gezelschap van Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Mercator) en Wu Kin San (Champion System).
Mede doordat het peloton door een gesloten spoorwegovergang opgehouden werd, wist het kopgroepje van zeven een maximale voorsprong van 8 minuten 20 seconden te behalen.
In het peloton bemerkten we vooral het vele werk van ploegen Omega Pharma-Quickstep en Lotto-Belisol, die beiden met respectievelijk Chicchi en André Greipel aanspraak maakten op de eerste plaats.
Actieve Hulsmans
Na een lange periode van droog weer, werden de hemelsluizen boven het parcours van de Scheldeprijs wagenwijd opengezet. Dat leidde tot gevaarlijke situaties en vele valpartijen, vooral op de kasseistroken naast de markt van Schoten. Onder meer Tuft, Rollin en Michael Van Staeyen kwamen onzacht in aanraking met de kasseien.
De voorsprong van de zeven leiders slonk gestaag door het werk van de vele sprintersploegen. Dat was niet naar de zin van een erg actieve Kevin Hulsmans, die op 26 kilometer van het einde een doorgedreven demarrage plaatste. Claeys, Boucher en Vandousselaere konden de lange man uit Lommel volgen, maar voor de drie andere medevluchters was het verhaal van de ontsnapping over.
Tumultueuze aankomst
Nadat ook de andere renners van de vroege vlucht werden ingelopen, kon de definitieve voorbereiding voor de spurt beginnen. Sky, Rabobank, Argos-Shimano en Garmin-Barracuda probeerden hun spurter naar de voorgrond te brengen.
Het begon nog harder te regenen en daardoor waren er opnieuw enkele glijpartijen binnen het peloton. Het grootste slachtoffer was Wouter Mol (Vacansoleil) die zijn sleutelbeen brak.
Door de valpartijen werd het peloton in twee stukken gebroken. We kregen een erg tumultueuze sprint. Daarin trok de Duitser Marcel Kittel (Argos-Shimano) nipt aan het langste eind. Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) moest zich tevreden stellen met een derde plaats, Theo Bos werd derde.
De Scheldeprijs zou de Scheldeprijs niet zijn, mocht er ook bij de aankomst een ongeval te bespeuren zijn. Na Sjef De Wilde, die in 2011 zwaar tegen het asfalt smakte, moest nu een persfotografe het ontgelden.
De persfotografe kwam achter de aankomstlijn onzacht in aanraking met een renner van SaxoBank. De Britse vrouw hield er een oogkasbreuk aan over. Ook André Greipel geraakte bij de schuiver betrokken.
Spurten tegen Cavendish
Marcel Kittel was natuurlijk uitermate tevreden met zijn zege. De Duitser die tijdens zijn eerste profjaar (2011) al een reeks zeges op zijn palmares schreef, sprak al ambities uit voor de komende Ronde Van Frankrijk. "Ik wil graag sprints winnen tijdens de Ronde Van Frankrijk, maar daarvoor moet de ASO ons team (Argos-Shimano, nvdr.) wel een wildcard verlenen." Kittel weet nog niet of hij een even lang in competitie blijft als het voorbije jaar. "Ik bekijk hoe het seizoen evolueert, maar ik kan nog niet zeggen of mijn seizoen even lang duurt als tijdens 2011", zegt Kittel.
De Duitser kwam raar genoeg nog nooit uit in een duel met sprintkoning Mark Cavendish, de grote afwezige in de Scheldeprijs. "Vandaag zou mijn eerste kans worden om tegen Mark te sprinten, maar doordat hij vader is geworden, is het er nog niet van gekomen."
Ook Theo Bos was een tevreden man. "Mijn derde plaats was vandaag het hoogst haalbare." Bos wil niet zeggen dat hij het dit jaar gevaarlijker vond dan de afgelopen jaren. "Nee, ik vond het de voorbije twee jaar gevaarlijker", zegt Bos.
© 2012 - StampMedia - Niels Timmermans, foto's: Thomas Verstrepen