Disclaimer: De schrijver is niet verantwoordelijk voor eventuele verkeerde definities. Mocht u klachten hebben, richt u zich tot een medereiziger.
Abonnement: vervoersbewijs waarmee u ervoor zorgt dat u geen problemen krijgt met een controleur en waarmee u eindeloos rondjes kan rijden. Mocht u een elektronisch abonnement hebben, vergeet dan niet in te checken wanneer u op de tram stapt. De schrijver van dit alfabet vergeet dat weleens.
Bermudadriehoek: wanneer de halteaankondiging vertelt dat de tram over vier minuten arriveert en het rood lampje eeuwig blijft branden op 4’. Dan is uw tram hoogstwaarschijnlijk verdwenen in de bermudadriehoek. Het is onduidelijk waar verdwenen voertuigen naartoe gaan en of ze ooit terug worden gevonden. Mocht u ooit in de bermudadriehoek terecht zijn gekomen, laat dat dan aan uw medereizigers weten.
Chauffeur: man/vrouw die het voertuig bestuurt. Doorgaans bevindt deze zich vooraan in de tram. Wanneer u de kans ziet, wens hem/haar een fijne dag.
Depot: plaats in Deurne, waar de trams naartoe gaan voor onderhoud, herstellingen en schoonmaak.
Elekromotoren: met deze motoren worden heel wat trams aangedreven. De motor zet elektrische energie om in mechanische energie.
Foorplein: dit is een spookstation. Of er echt spoken aanwezig zijn, is niet geweten. Deze halte wordt ook wel Hof ter Loo genoemd. Sommige bronnen beweren dat dit station in 2020 open gaat.
Groenplaats: dit is een van de oudste premetrostations in Antwerpen. In dit station hangt het kunstwerk ‘Rainforest’. Dit is een groene tegelmuur in golfjes. Blijkbaar is het kunst.
Hermelijntrams: een soort tram, vernoemd naar een schattig wezel-achtig diertje. De vorm en de kleur van het gebruikte materieel in het voertuig doen denken aan de wintervacht van het dier.
Intimiteit: dit ontstaat wanneer je met heel veel mensen op een tram staat en per ongeluk met je billen tegen andermans billen botst.
Jan Van de Wouwer: halte in Hoboken. Jan Van Dijck schilderde ooit een portret van de man, waar een straat en halte zijn naar vernoemd. Verder is de schrijver van dit alfabet te lui om iets zinnigs over de man te vertellen. Tip: zoek hem op en vertel aan een medereiziger wie de man was.
Knip: de grootste verkeersknoop van Antwerpen. Neem daarom de tram om deze knoop te vermijden.
Lijnguard: spoorbeveligingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat trams niet tegen elkaar botsen.
Mobiliteitsvisie: woord dat vaak gebruikt wordt door politici.
Noorderlijn: deze nieuwe tramlijn is in volle aanbouw. Deze zorgde mee voor het ontstaan van de knip. normaal gezien zou deze tramlijn volledig klaar zijn in juli 2019.
Ontmoetingsplaats: de tram, premetro of halte. Hier kan je vrienden ontmoeten of nieuwe mensen leren kennen.
Premetro: wanneer de tram een stuk ondergronds gaat, spreken we over een premetro; wanneer het toestel enkel onder de grond gaat, is het een metro.
Qr-code: een rare barcode die je met je smartphone aan een tramhalte kan scannen om te kijken wanneer je tram arriveert.
Reuzenpijp: tunnel waar tram 8 en 10 door rijden. Tot hiertoe is er geen weet of er ooit echt een Antwerpse reus een bezoekje heeft gebracht aan de tunnel, wel is de pijp vernoemt naar deze folklorefiguren. In 2009 kon het publiek, voordat de tunnel in gebruik werd genomen, er een wandeling door maken.
Salamander: de naam de Gazet van Antwerpen een tijd lang gaf aan de hermelijntram.
Trolleybus: een soort alternatieve, goedkope versie van een tram. Misschien kan het best beschreven worden als een kruising tussen een bus en een tram. Deze voertuigen reden van 1929-1964 door de Antwerpse straten.
U-bocht: wanneer de tram een bocht van 180 graden maakt. Dit doet het voertuig doorgaans aan een eindhalte. Mocht het niet gebeuren aan een eindhalte, mag je panikeren.
Verkeersstress: dit ontstaat wanneer we te laat zijn opgestaan, onze tram missen of wanneer de tram niet op het gewenste tijdstip komt. Geen nood, koop een stressballetje of praat met een vriendelijke medereiziger tot je stressvrij bent.
Werkonderbreking: dit is een mooier woord voor staking.
Xidertapijt: een belachelijk, moeilijk woord voor een Perzisch tapijt. De schrijver van dit alfabet kon geen goed woord bedenken met een X. Daarom dat ze het woordenboek opensloeg en er een willekeurig, leuk woord uitzocht. Anderzijds gelooft ze dat je ook xidertapijten kan vervoeren in een tram, zolang je geen last hebt van een huisstofmijtallergie.
Yoga: de schrijver van dit alfabet vond geen gepast woord met een ‘Y’. Anderzijds leek het haar een leuk idee om reizigers aan te sporen om een yogasessie op de tram te organiseren.
Zomerdienstregeling: in de zomermaanden genieten ook tramchauffeurs van vakantie. Daarom rijden de trams minder vaak, maar blijf lachen. Als je lacht, komt je tram sneller.
Karolien Segers