Vzw Steunproject en moskee Kebdana uit Borgerhout organiseren zondag 18 maart 2012 Borgerhout Fietst. Met deze fietstocht pleiten ze voor Borgerhout als een veilige en aangename plek voor fietsers. Ook willen ze buurtbewoners aanzetten om vaker de fiets te nemen.

Volgens Ali Kaddouri, ondervoorzitter van Steunproject vzw, is Borgerhout niet fietsvriendelijk genoeg. "In vergelijking met andere districten scoort Borgerhout slecht. Onze straten zijn niet gericht op fietsers maar moedigen vooral auto's aan om sneller te rijden. Ik durf mijn kinderen zelf niet met de fiets de straat op sturen. Daar moet iets aan veranderen."

Betere voorzieningen moeten meer mensen aanmoedigen om de fiets te nemen. Volgens Kaddouri is er nood aan fietspaden en fietsenstallingen. "Niet iedereen heeft een garage of een tuin om zijn fiets te stallen. Dan is de neiging om de auto te nemen groot."

Halte aan de moskee

Om deze problematiek onder de aandacht te brengen organiseert de vzw 'Borgerhout Fietst'. Op zondag 18 maart zullen ze met een honderdtal fietsers door de straten van Borgerhout trekken. De tocht start om 13.00 uur aan het Terloplein.

Tijdens de fietstocht wordt er halt gehouden aan elke moskee, om ook de moskeebezoekers aan te zetten meer te fietsen. "Ten opzichte van Vlamingen fietsen Marokkanen weinig. Het zit niet echt in onze cultuur en veel mensen hebben het nooit geleerd. Daarom organiseren we zondag initiaties om te leren fietsen. We willen het fietsen meer inburgeren in de Marokkaanse gemeenschap", zegt Kaddouri.

Feest in het park

Na ongeveer 15 kilometer komt de stoet om 15.00 uur aan in het Te Boelaerpark. Daar is er tot 19.00 uur een divers programma voorzien: muziek , kinderanimatie, fietsinitiaties, een basis herstelcursus, fietsgraveren en tot slot een optreden van stand-upcomedian Nigel Williams en zangeres Fatoum.

De opbrengsten van het evenement gaan naar een schoolproject in Kebdana, een dorp in het noorden van Marokko. Steunproject vzw biedt al sinds jaar en dag hulp aan de mensen daar. Kaddouri: "Het dorp Kebdana is niet toevallig gekozen. Veel mensen van Borgerhout zijn uit die streek afkomstig."

© 2012 - StampMedia - Katrijn Leemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 18/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/03/2012