© Henry Burrows, Flickr

The Digital Swiss 5 is de tweede virtuele wielerwedstrijd met enkele topnamen op de affiche. Nog tot 26 april strijden ze voor de felbegeerde leiderstrui van de Ronde van Zwitserland, maar dan vanuit hun kot.  

De afgelopen weken werden alle sportwedstrijden gecanceld vanwege het coronavirus. Organisatoren van wielerwedstrijden bleven niet bij de pakken zitten en hebben daarom een alternatief bedacht om zowel renners als fans tevreden te stellen: virtuele wielerwedstrijden. Na DeRonde2020, die op zondag 5 april plaatsvond, is het de beurt aan Zwitserland. The Digital Swiss 5, vervanger voor de bekende Tour de Suisse, zal enkele van de grootste namen in het professionele wielrennen samenbrengen om te strijden in vijf afzonderlijke ritten, waarvan de laatste op zondag 26 april. 

De renners zullen zich tijdens deze digitale wedstrijd gedurende vijf dagen moeten bewijzen vanuit hun kot.

Een realistisch en pittig alternatief

Velon CC, het samenwerkingsverband waar veel topploegen deel van uitmaken, is één van de medeorganisatoren van The Digital Swiss 5. De renners zullen zich tijdens deze digitale wedstrijd gedurende vijf dagen moeten bewijzen vanuit hun kot. Hun koersfiets wordt op speciale fietsrollen geplaatst, die in verbinding staan met de Rouvy Indoor Cycling Reality app. Vervolgens wordt hun snelheid berekend, waarna een virtuele versie van de renners in het programma verschijnt. Rouvy bevat geen fictieve wegen maar maakt gebruik van 'augmented reality': de virtuele renner fietst door video's van bestaande wegen, in dit geval het Zwitserse landschap. Wanneer er een bergbeklimming op hun pad komt, zullen de rollen het trappen automatisch zwaarder maken om zo de inspanning na te bootsen.

Bij DeRonde2020 koos men resoluut voor de app BKool, een indoor wielrensimulator. Organisator Velon CC verkoos Rouvy voor The Digital Swiss 5. Deze app zorgt ervoor dat het prachtige Zwitserse landschap beter in beeld komt en een stuk realistischer oogt. Het voordeel dat renners hebben door in elkaars wiel te zitten, is echter niet mogelijk via Rouvy, wat van de bergritten echte uitdagingen maakt. 

Eerste zege voor Down Under

Bij The Digital Swiss 5 mogen drie renners per team meedoen. Elke ploeg mag daarbij per dag kiezen welke renners ze laten starten. De eer van ons land wordt hooggehouden door Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Victor Campenaerts en Remco Evenepoel.

Tijdens de eerste etappe op woensdag 22 april kregen de renners een pittige bergrit van 26,6 kilometer voor de kiezen. De Australische topfavoriet Rohan Dennis (Team INEOS), de wereldkampioen tijdrijden, behaalde de zege deze openingsrace. Met zijn zevende plaats werd Remco Evenepoel de eerste Belg. De tweede etappe van 46 kilometer werd door de Zwitserse tijdrijder Stefan Küng (Groupama-FDJ) gewonnen. Greg Van Avermaet (CCC) greep in deze rit net naast het podium en werd vierde.  

Een virtuele toekomst?

DeRonde2020 was de eerste virtuele wielerwedstrijd die tijdens de coronacrisis werd gehouden. De virtuele koers telde dertien bekende wielrenners die het vanuit hun kot tegen elkaar opnamen. Voor deze wedstrijd reden de deelnemers de laatste 32 kilometer van de originele Ronde van Vlaanderen, met nabootsingen van beklimmingen van de Kruisberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg. De uiteindelijke eindzege was voor onze landgenoot Greg Van Avermaet, die meteen daarna van thuis uit kon klinken op de overwinning.

De onlinewedstrijd werd live uitgezonden op Sporza en zoals gewoonlijk becommentarieerd door Michel Wuyts en José De Cauwer. Voor het grote publiek was DeRonde2020 de eerste kennismaking met e-racing. Het is een doorbraak voor het virtuele wielrennen, onverwacht versneld door de coronacrisis en thuiszittende profwielrenners. Het kan niet tippen aan het echte gebeuren, maar het is beter dan niets.   

"Er gaat niets boven opstaan voor de koers en een hele dag volgen hoe de wedstrijd zich ontplooit"

De virtuele wedstrijden staan nog in de kinderschoenen, maar toch rijst de vraag of dit wel eens de toekomst van het wielrennen zou kunnen betekenen. Er zijn nog tal van problemen die opgelost moeten worden voordat het format echt kan uitbreken. Zo moet men er nu op vertrouwen dat elke renner het juiste gewicht ingeeft en dezelfde instellingen hanteert. Maar we hebben nog niet het laatste gezien van deze virtuele alternatieven. 

Wielerfanaat Evert Wouters (25) was alvast aangenaam verrast door de initiatieven van de organisaties, maar hij verkiest toch het echte werk. “Er gaat niets boven opstaan voor de koers en een hele dag volgen hoe de wedstrijd zich ontplooit.” 

In een eerder interview met Sporza zei Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, organisator van de Ronde van Vlaanderen, dat ze erover denken om ook een virtuele Ronde van Vlaanderen voor vrouwen op poten te zetten. Het Nederlandse continentale team SEG eRacing Academy lanceert een eigen eRacing-competitie voor U23-ploegen. Die zal op 27 april van start gaan met een criterium van 38,5 kilometer. Daarna volgen ritten rond de virtuele Paterberg op 1 mei en een driedaagse rittenkoers van 7 tot en met 9 mei die zal eindigen met een klimwedstrijd van 25,5 kilometer op de virtuele Mont Ventoux. 

Hoe The Digital Swiss 5 volgen?

De slotrit op 26 april gaat van start om 14.10 uur. Hij wordt wereldwijd gestreamd door de organisator Velon CC en de deelnemende teams op hun Facebook- en Twitterkanalen. Ook in België kan je de wedstrijd volgen vanuit je zetel, want hij wordt live uitgezonden op televisie. Zo zal The Digital Swiss 5 te volgen zijn op Eleven Sports Network en via de Play Sports app van Telenet. Op Twitter kan je via de hashtag #DigitalSwiss5 het laatste nieuws daarover terugvinden.   

vorige volgende