Op donderdag 29 september brachten Waxdolls tijdens Studay een energieke electro-act op het zijpodium. De Gentse electrogroep werkt momenteel enkele optredens af, waarna ze aan hun nieuw album gaan beginnen.

Lieven Dermul en Wim Slabbinck van Waxdolls zijn geen koppel dj's, maar producers die met wat instrumenten een extra dimensie aan hun optredens geven. De creatieve artiesten vonden enkele manieren om live hun muziek niet als voorgekauwde kost te laten afspelen. Daarmee klinkt de groep vrij uniek.

Populair in Nederland

Afgelopen zomer deden ze heel wat Belgische festivals, waaronder Laundry Day en af en toe speelden ze ook in Nederland, waar ze behoorlijk populair zijn. Vorig jaar speelden Waxdolls op een openingsfestival voor de studenten in Leuven.

Middernachtgevoel

Dat ging hen beter af. "Onze muziek krijgt 's avonds meer effect", vindt Lieven Dermul van Waxdolls. Toen hij in 2009 met Waxdolls om één uur 's middags de Dance Hall op Pukkelpop opende, stond hij zelfs om zes uur 's morgens op om een 'middernachtgevoel' te krijgen. "Overdag is het rusttijd, 's avonds moet je feesten. In het donker geven de spotlights meer kracht aan onze muziek. Dat geeft ons meer energie. Vandaag was het alvast behoorlijk spelen met het mooie weer. Anderzijds stond de zon pal op ons en werd het vrij warm."

Kabels en een hoop rommel

"Ik duw onze muziek niet graag in een hokje. We leunen aan tegen electro met een laagje punk. Anderzijds hebben we heel wat invloeden zoals Soulwax of N.E.R.D. Als electroband gebruiken we wel nog instrumenten en we spelen met live vocals en gitaren. Niet alles gebeurt dus via enkele knopjes op onze laptop. We werken graag analoog en daar horen veel kabeltjes en een hele hoop rommel bij. Soms loopt er iets mis, maar liever dat dan dat we een gewoonweg cd'tjes afspelen."

Vaak spelen ze op festivals of in clubs. In West-Vlaanderen is de band vrij populair. Soms treden ze op in Nederland en al wat meer in Frankrijk en Engeland.

Populair bij de meisjes

Tijdens het interview verkocht Lieven een paar T-shirts en deelde hij enkele handtekeningen aan vrouwelijke fans uit. "We zaten vroeger met superveel meisjes op school. Toen we onze groep opstartten, verwachtten we heel wat vrouwelijke aandacht," vertelde Wim Slabbinck. Ons plan lukte en we werden populair onder de meisjes", knipoogt Slabbinck.

Nieuwe plaat

Lieven doet zowel zang als de gitaren en de analoge synthesizers. Wim Slabbinck doet de digitale toestellen zoals de laptop en sampler. "Wim vult mij goed aan", zegt Lieven. "Bovendien kan je met zijn tweeën gemakkelijker improviseren. Daarnaast werken we als duo bijna aan alles samen."

"We steken veel werk in onze shows. Voor ieder optreden oefenen we onze set op voorhand. We hebben dat echt nodig, het moet prima in elkaar steken. We evolueren nog steeds in onze muziek, we hebben ons eindpunt nog niet bereikt."

Tegen de volgende zomer hopen Waxdolls hun nieuwe plaat uit te brengen. Ondertussen werken ze hun laatste optredens af. "We hebben al wat nieuwe nummers in gedachten, maar in december beginnen we er volledig aan."

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto: Nicola Buydens