© Frauke Van Goethem

Matcha. Met een prijskaartje van zo’n 6 euro per kopje is het geen goedkope keuze. Je houdt ervan of haat het. Sommigen noemen het een zachte smaakbom, anderen vinden het naar gras smaken. Maar vaak ligt het probleem niet bij de matcha zelf, wel bij de kwaliteit of hoe je het maakt. Want net zoals bij koffie, is niet alle matcha gelijk.

Een goede matcha maken, begint al bij het kiezen van het juiste poeder. “Niet alles wat groen is, is matcha”, waarschuwt Jef Janssen van theewinkel Biochi in Antwerpen. In veel supermarkten of koffiebars krijg je matcha van lage kwaliteit. Het resultaat? Een bittere smaak die je alleen nog met melk en suiker kunt verdoezelen.

Kwaliteit is alles

Volgens Jessica Wilton van Munch ligt de kracht van matcha in de eenvoud én de afkomst. “De beste matcha komt uit Japan, uit regio’s zoals Uji, en is gemaakt van de eerste lentepluk. Die jonge blaadjes geven een romige, zachte smaak zonder bitterheid.” Bij Munch kiezen ze bewust voor één hoogwaardige variant. “We willen dat mensen het verschil kunnen proeven”, aldus Jessica.

© Frauke Van Goethem

Ook Jef is daar duidelijk in. In zijn winkel verkoopt hij verschillende gradaties, maar altijd uit Japan. “Ik bied ook een ‘culinaire’ variant aan, maar dan leg ik wel uit dat die vooral geschikt is voor lattes of om in recepten te verwerken.”

Een fout die vaak wordt gemaakt, is het gebruiken van te heet water. “Het water mag nooit koken. Gebruik water van ongeveer 70 graden”, zegt Jef.

Jessica legt uit dat de temperatuur van het water cruciaal is voor het behoud van de subtiele smaak. “Als je het water te heet maakt, brand je de matcha. Dan krijg je die bittere, scherpe smaak die niemand wil. Daarom is het belangrijk om echt aandacht te geven aan het proces.”



Ook de manier van mengen is belangrijk. “Gebruik een chasen, een bamboeklopper, om het poeder op te kloppen tot een schuimige textuur zonder klonters”, legt Jessica uit. “Als je matcha goed schuimt, weet je dat je het juist doet. Het creëren van die luchtige textuur is een kunst op zich.”

Jef Janssen van theewinkel Biochi in Antwerpen. © Frauke Van Goethem

“Het is ook heel belangrijk om matcha juist te bewaren”, zegt Jessica. “Veel mensen realiseren zich niet dat de manier waarop je matcha opslaat, invloed heeft op de smaak. Bewaar het niet in een metalen blikje, want daar gaat het oxideren en wordt het bitter. Het moet koel bewaard worden, dus de beste optie is de ijskast. Zie het als een groente: in de koelkast blijft het vers en behoudt het zijn smaak.”

Zo maak je een goeie matcha

- Gebruik kwalitatieve, Japanse matcha

- Bewaar matcha in de ijskast

- Zeef het poeder voor gebruik

- 1,5 tot 3 gram poeder per portie

- Water van 70 graden Celsius (géén kokend water!)

- Klop op met een bamboeklopper tot een schuimige textuur

Wie dus echt wil weten of matcha iets voor hem is, moet het op de juiste manier maken. Want één ding is zeker: slechte matcha bestaat – maar goede matcha is een ervaring op zich.

Matcha versus koffie

Hoewel matcha lattes populair zijn, raden beide kenners aan om ook eens een pure versie te proberen – zonder melk of zoetstof. “Alleen zo ontdek je de echte smaak van matcha”, zegt Jef. “De umami, die diepte, dat gaat verloren als je het alleen als melkdrank drinkt.” Zo weet je ook hoe zuiver de kwaliteit van de matcha is.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor matcha als alternatief voor koffie? “In matcha zit L-theanine. Daardoor krijg je wel energie, maar zonder de piek-en-daleffecten van koffie. Je blijft rustig én gefocust”, zegt Jessica.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 09/04/2025.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 09/04/2025.

vorige volgende