© Omar Bouiraamane

Noah Boujida (18) studeert design-expo aan het Kunstkaai in Antwerpen. In een interview met reporter Omar Bouiraamane benadrukt hij het belang van stemmen voor de jongere generatie. “Door te stemmen kan je actief de toekomst vormgeven.”

Zondag is het weer zover. Dan trekken we opnieuw naar de stembus. Dit keer voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen. Scholier Noah Boujida uit Antwerpen werd op 9 oktober 18 jaar en mag dus net op de valreep ook zijn stem uitbrengen. Iets wat hij met veel plezier zal doen. “Jongeren hebben een verantwoordelijkheid om deel te nemen aan de democratie”, vindt hij. “Het is een kans voor mijn generatie om zijn stem te laten horen en de toekomst actief vorm te geven.”

Boujida moedigt jongeren aan die twijfelen over het stemmen, door te benadrukken hoe belangrijk het is om verandering te bewerkstelligen. “Als je verandering wilt zien, dan is het essentieel om te stemmen. Zo kan je echt invloed uitoefenen op de toekomst”, zegt hij overtuigend.

“De Lijn heeft veel vertragingen en vaak komen bussen niet opdagen. Daardoor mis ik lessen en moet ik nablijven als ik te laat kom”

Voor de scholier van het Kunstkaai zijn mobiliteit en onderwijs de belangrijkste thema’s tijdens deze verkiezingen. Hij ervaart dagelijks problemen met het openbaar vervoer. “De Lijn heeft veel vertragingen en vaak komen bussen niet opdagen. Dat zorgt ervoor dat ik lessen mis of moet nablijven als ik te laat kom.” Hij wijst erop dat deze problemen hand in hand gaan met het onderwijs, omdat ze direct invloed hebben op de prestaties van studenten.

Noah Bouijida merkt op dat er meer aandacht moet zijn voor jongeren in de politiek. “Politici zitten vaak op posities waar jongeren weinig inspraak hebben, waardoor we uit het beeld verdwijnen. Toch is hij hoopvol over de recente opkomst van jonge politici. “Wat ik goed vind, is dat er steeds meer politici van onze generatie opkomen.”

Noah heeft nog een duidelijke boodschap aan zijn generatie. “Niet stemmen is onverantwoordelijk. Wij zijn de toekomst, en als we nu niet meedoen, weten jongeren later niet wat er speelt. Het is onze kans om invloed uit te oefenen.” Zijn oproep aan jongeren is duidelijk: grijp je kans en stem, want de toekomst ligt in jullie handen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 11/10/2024.

vorige volgende