Vorig jaar in februari werd er al eens betoogd in Brussel om aandacht te vragen voor de crisis in Oost-Congo. © Sophia Jager

De situatie in Oost-Congo blijft schrijnend. In en rond de stad Goma zijn zware gevechten gaande tussen rebellen van de militie M23 en het Congolese regeringsleger. Het geweld dwingt duizenden mensen op de vlucht en veroorzaakt een acute humanitaire crisis. Om hulp te bieden, heeft Rode Kruis Vlaanderen 100.000 euro vrijgemaakt uit het internationaal rampenfonds.

Het conflict in Oost-Congo is onlangs verder geëscaleerd. De rebellen van M23 hebben strategische steden in de provincie Noord-Kivu ingenomen, waaronder Minova en Sake. Het Congolese regeringsleger (FARDC) moest zich hergroeperen in Mugunga, een voorstad van Goma. In de straten van Goma heerst angst en chaos: winkels zijn geplunderd, mensen schuilen binnenshuis en het mobiele netwerk ligt grotendeels plat.

Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar al minstens 400.000 mensen op de vlucht geslagen. De opvangkampen raken overvol en de leefomstandigheden verslechteren snel. In sommige kampen wordt water uit regenputten en het Kivumeer gehaald, wat het risico op een cholera-uitbraak vergroot. Tegelijkertijd nemen gewapende groepen de chaos als dekmantel voor plunderingen en geweld tegen burgers.

Ook buiten de gevechtszones blijft de impact groot. In de Congolese hoofdstad Kinshasa braken hevige protesten uit tegen de betrokkenheid van buurland Rwanda bij het conflict. Woedende betogers belaagden verschillende buitenlandse ambassades, waaronder de Belgische.

Enorme humanitaire noden

“Gewonden die worden geëvacueerd naar medische instellingen komen vaak uit moeilijk toegankelijke gebieden. Evacuaties gebeuren te voet of per motor en duren soms uren. Daardoor worden verwondingen door kogels of explosies vaak pas laat behandeld”, aldus Didier Van Aert, hoofd van het internationaal rampenfonds van Rode Kruis Vlaanderen.

De gewapende conflicten in de regio laten diepe sporen na. Ziekenhuizen in Goma kampen met overvolle spoedafdelingen en een nijpend tekort aan medische voorraden. Hulpverleners doen hun uiterste best, maar de schaal van de noodsituatie overstijgt hun capaciteit. Naast gewonden hebben talloze mensen dringend voedsel, schoon drinkwater en onderdak nodig. “De ziekenhuizen in Goma staan onder immense druk en kunnen de toestroom van gewonden amper aan”, zegt Van Aert.

Vluchten voor geweld

Vele vluchtelingen zoeken veiligheid in geïmproviseerde opvangkampen, waar de omstandigheden vaak allesbehalve menswaardig zijn. Rode Kruis Vlaanderen werkt nauw samen met lokale partners om noodhulp te bieden, waaronder voedselpakketten, hygiënekits en medische zorg. 

“Mensen op de vlucht hebben dringend nood aan medische ondersteuning, onderdak, drinkbaar water en andere basisvoorzieningen”, benadrukt Van Aert. “Het conflict is al jaren aan de gang, maar vandaag zien we een explosie van geweld. Families die al jaren in vluchtelingenkampen zitten, moeten nu zelfs daaruit vluchten.”

Naast directe noodhulp zet Rode Kruis Vlaanderen ook in op het herenigen van families die door het conflict van elkaar zijn gescheiden. “Veel families zijn van elkaar gescheiden door het geweld. In een eerste plaats proberen we contact te leggen tussen familieleden, zodat ze op de hoogte zijn van elkaars toestand en verblijfplaats”, legt Van Aert uit.

Rode Kruis Vlaanderen roept het brede publiek op om bij te dragen aan de hulpverlening in Congo. Elke gift, groot of klein, maakt een verschil. Donaties kunnen worden gedaan via de website van het Rode Kruis of door een overschrijving op BE53 0000 0000 5353, met de vermelding ‘Congo’. “We ondersteunen actief het Internationale Rode Kruiscomité en het Congolese Rode Kruis, die op het terrein onder moeilijke omstandigheden werken.”

vorige volgende