© Mohamed Hassan via Pixabay

De deal staat weliswaar on hold, toch is het belangrijk er even bij stil te staan: Elon Musk, topman van Tesla en SpaceX, kreeg groen licht van de raad van bestuur van Twitter om het socialemediaplatform Twitter over te kopen. Het bedrag dat hij ervoor neertelde: 44 miljard dollar. Daarmee heeft Musk een van de belangrijkste online informatiekanalen in handen. En dat zou ons zorgen moeten baren.

De koop is officieel nog niet rond, Musk wil eerst meer informatie winnen over het percentage actieve ‘bots’ op Twitter. Bots zijn fake accounts, onder andere in het leven geroepen om bepaalde informatie te verspreiden. Ze beïnvloeden het algoritme en zorgen ervoor dat getargette boodschappen meer visibiliteit krijgen. Je zou denken dat iemand bij investeringen van dat kaliber dergelijk onderzoek laat voeren nog voor de koop is gesloten, maar Musk houdt het graag spannend. Dat kunnen de aandeelhouders van Twitter beamen. Na de communicatie van Musk over het bevriezen van de deal, zakten de aandelen van het platform met maar liefst acht percent.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Musk door een onbezonnen (of net niet?) communicatie de beurs doorheen schudt. In november 2021 tweette hij dat hij een grote hap uit zijn aandelenportfeuille van zijn techbedrijf Tesla zou verkopen. De aandelen gingen meteen in vrije val. Is het wel een goed idee om een loose cannon als Musk, die geen twee keer nadenkt voor hij iets zegt, alleenheerser te maken over een van de meest invloedrijke socialemediaplatformen van vandaag? 

Twitter is vandaag een van de grootste online informatie- en discussiekanalen. Elke dag worden zo’n 500 miljoen tweets de wereld ingestuurd. En op Twitter gaat het snel. Tweets van gebruikers met een groot bereik worden binnen de paar minuten massaal geliked en geretweet.

De moraal van Musk

In dergelijke context is het cruciaal dat het platform aan zelfregulering doet: haatdragende en foutieve tweets moeten zo snel mogelijk de afvalbak in. Laat dergelijke praktijken nu net ingaan tegen de moraal van Musk, die een firm believer is van de ongebreidelde vrijheid van meningsuiting. Volgens hem moet iedereen alles kunnen verkondigen op sociale media. Elke stem heeft volgens hem het recht gehoord te worden, ook de zogenaamde trolls en wappies, die online haatzaaien en fake news verspreiden. Desinformatie loert zo al gauw om de hoek. In tijden van polarisatie, zoals we nu in de Verenigde Staten zien, kan zelfs de kleinste controversiële post voor heisa zorgen.

Macht binnen drie cruciale sectoren

Een socialemediaplatform als Twitter volledig in de handen van Musk leggen, is al niet het beste plan, maar met de overname van Twitter wordt hij niet alleen de machtigste wat betreft online informatie. Elon Musk heeft ook in de technologie-industrie en militaire wereld heel wat in de pap te brokken. Tesla is pionier wat betreft elektrische wagens produceren en ontwikkelaar van heel wat technologische innovaties.

Musks tweede onderneming, SpaceX, ontketende een revolutie in de ruimtevaart. Zo ontwikkelde het Starlink, een constellatie van satellieten die voor internet op aarde zorgen. Daarnaast heeft Musk de ambitie Mars te koloniseren en privévluchten in de ruimte mogelijk te maken. Door de macht binnen die drie cruciale sectoren, die op elkaar steunen, bij één persoon te leggen, wordt belangenvermenging onvermijdelijk. 

Elon Musk Twitter laten overkopen is met andere woorden op verschillende vlakken een slecht idee. Desinformatie en haat zullen een prominentere plaats innemen op het platform en Musk krijgt nogmaals de macht over een belangrijke sector in handen. De enige die er beter van zal worden is hij, niet de twittergebruikers. Verstandiger zou zijn om Twitter in handen te laten van een board van eigenaars, die elkaar controleren en ervoor zorgen dat het platform een aangename plek is om in alle veiligheid te discussiëren en jezelf te informeren.


Dit artikel werd gepubliceerd door Mirari op 30/05/2022.

Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 27/05/2022.

vorige volgende