© Canva

Fast fashion, zoals kleding van Shein, Fashion Nova en de Zara, biedt de mogelijkheid om snel en goedkoop de nieuwste modetrends aan te schaffen. Ondanks dit makkelijk lijkt, zijn de gevolgen van deze mode zeer schadelijk. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de mensen die de kleding produceren. Het is tijd dat we de problemen van fast fashion onder ogen zien en bedenken welke oplossingen we hiervoor kunnen vinden.

De mode-industrie is verantwoordelijk voor tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Volgens het Europees Parlement is er voor de productie van één katoenen t-shirt ongeveer 2.700 liter nodig. Dat is voldoende om iemand 2,5 jaar van drinkwater te voorzien.

Veel kledingstukken zijn gemaakt van polyester, een betaalbare synthetische stof die van aardolie is gemaakt. Hoewel polyester praktisch is omdat het kreukvrij en eenvoudig te wassen is, is de kwaliteit vaak niet goed. Na één keer wassen zijn veel kledingstukken al beschadigd. Kringloopwinkels weigeren vaker dit soort kleding vanwege de slechte kwaliteit. Daardoor eindigen deze kledingstukken vaak op vuilnisbelten.

Wegwerpcultuur

Goedkope kleding kopen, zorgt ervoor dat consumenten kleding steeds meer als een wegwerpproduct gaan zien. Voor maar een paar euro’s koop je een nieuwe t-shirt en zodra het stuk is, gooi je het alweer weg. Daardoor gaan mensen niet meer nadenken over de impact van hun aankopen. Sociale media dragen daaraan bij door constant nieuwe trends te promoten, wat de drang om snel iets nieuws aan te schaffen nog vergroot.

De Europese Unie en landen zoals Frankrijk zijn bezig met het aanpakken van fast fashion. In Frankrijk is het verboden om reclame te maken voor goedkope kleding. Bedrijven moeten nu meer verantwoordelijkheid nemen over de productie van hun kleding. Dit is een goede stap, maar er is meer nodig om dit probleem op te lossen.

“Het is belangrijk dat we niet alleen naar de prijs kijken, maar ook naar de manier waarop het product is gemaakt en wat voor impact het heeft op milieu en mens”

Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de consument. We moeten kritisch nadenken over onze aankopen. Het is belangrijk dat we niet alleen naar de prijs kijken, maar ook naar de manier waarop het product is gemaakt en wat voor impact het heeft op milieu en mens.

Want werknemers in de fast fashion-industrie werken vaak onder slechte omstandigheden. In landen als Bangladesh en India verdienen ze heel weinig en maken ze lange dagen in onveilige fabrieken. Uitbuiting en kinderarbeid komen vaak voor en de arbeiders hebben weinig bescherming. Zo kan de kleding goedkoop blijven, maar dat gaat ten koste van de arbeiders.

Fast Fashion als student

Als student koop ik liever kleding van kwalitatievere merken zoals Arte, Levi’s, Carhartt WIP, … in plaats van kledij van fast fashion ketens. Als ik een kledingstuk niet meer draag, verkoop ik het op Vinted en gebruik ik het geld om zo nieuwe kleding te kopen. Zo recycleer ik mijn kleding, waardoor ik bijdraag aan duurzamere mode. Op deze manier voorkom ik dat ik telkens nieuwe goedkope kleding koop die snel kapot gaat.

Fast fashion lijkt misschien aantrekkelijk door de lage prijzen en snelle levering, maar de werkelijke kosten zijn gigantisch. Het schaadt het milieu, creëert afval en zorgt voor slechte werkomstandigheden voor de arbeiders die de kledij moeten maken. We moeten samen bewuster omgaan met ons koopgedrag en kiezen voor duurzame alternatieven. Door kritisch te kijken waar onze kleding vandaan komt, kunnen we proberen bijdragen aan een betere wereld voor iedereen.

vorige volgende