Tientallen stedelijke organisaties die kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties ondersteunen, moeten op zoek naar nieuwewerkingsmiddelen. De recente beslissing van de ontslagnemende federale regering om drie miljoen euro aan subsidies voor projecten gericht op het mentale welzijn van kwetsbare jongeren te schrappen, is niets minder dan een kaakslag, vindt reporter Omar Bouiraamane (17). In een tijd waarin de nasleep van de coronacrisis nog zwaar weegt op jongeren, voelt deze beslissing als een brute verwaarlozing van een dringende maatschappelijke noodzaak.
Het mentale welzijn van jongeren is geen abstract probleem, maar een acute uitdaging. Vooral in grote steden kampen kwetsbare jongeren met een opeenstapeling van problemen. Ze groeien op in wijken waar armoede de norm is, worden geconfronteerd met sociale ongelijkheid en racisme, en hebben vaak geen toegang tot de hulp en begeleiding die ze nodig hebben.
Veel jongeren voelen zich onzichtbaar, onbegrepen en opgebrand door de hoge verwachtingen die de samenleving hen oplegt. Voor hen zijn de gesubsidieerde projecten waar de federale regering nu in wil snoeien vaak de enige plek waar ze terecht kunnen voor ondersteuning, begrip en hoop.
Met deze besparingsmaatregel haalt de regering niet alleen de grond onder hun voeten weg, maar zendt ze ook een duidelijke boodschap: jullie welzijn is geen prioriteit. Het schrappen van deze broodnodige middelen laat zien hoe weinig waarde er echt wordt gehecht aan mentale gezondheid, en dat is ronduit beschamend.
“Een jongere die tijdig de juiste ondersteuning krijgt, heeft minder kans op schooluitval, langdurige psychische problemen of criminele activiteiten”
Het investeren in het mentale welzijn van jongeren is geen luxe, maar een noodzaak – het is een investering in de toekomst van onze samenleving. Elke euro die wordt geïnvesteerd in mentale gezondheid, betaalt zich dubbel en dik terug. Niet alleen in termen van individuele levenskwaliteit, maar ook in maatschappelijke kostenbesparing.
Een jongere die tijdig de juiste ondersteuning krijgt, heeft minder kans op schooluitval, langdurige psychische problemen of criminele activiteiten. Het negeren van deze behoeften creëert een sneeuwbaleffect: problemen stapelen zich op, worden ernstiger en belanden uiteindelijk toch op de schouders van de samenleving. Alleen dan zijn de kosten veel hoger – zowel financieel als menselijk.
De pandemie heeft de mentale gezondheid van jongeren al zwaar op de proef gesteld. Isolatie, angst en onzekerheid hebben diepe sporen achtergelaten, vooral bij de meest kwetsbaren onder ons. In plaats van deze kwetsbaarheid te erkennen en actief te bestrijden, kiest de regering ervoor om weg te kijken. Het is een onbegrijpelijke keuze, zeker nu het mentaal welzijn van jongeren alom wordt erkend als één van de meest urgente kwesties van onze tijd.
“Laten we ervoor zorgen dat hun welzijn geen politiek speelbal wordt, maar een prioriteit die boven elke budgettaire besparing uitstijgt”
Wat deze beslissing nog schrijnender maakt, is dat ze haaks staat op de beloftes die politici vaak doen. Bijna elke politicus spreekt over ‘de jeugd als onze toekomst’ of ‘het belang van gelijke kansen’. Maar woorden zonder daden zijn niets waard. Het schrappen van deze subsidies bewijst dat deze beloftes hol zijn. Het is hoog tijd dat onze beleidsmakers niet alleen de juiste woorden, maar ook de juiste keuzes maken.
Jongeren hebben recht op een samenleving die in hen gelooft en in hen investeert. Ze hebben recht op een regering die luistert, begrijpt en verantwoordelijkheid neemt. Het mentale welzijn van jongeren mag geen sluitpost op de begroting zijn. Het is een fundamentele pijler van een gezonde, rechtvaardige samenleving.
Laten we de stem van jongeren niet negeren. Laten we ervoor zorgen dat hun welzijn geen politiek speelbal wordt, maar een prioriteit die boven elke budgettaire besparing uitstijgt. Het is aan ons allen – burgers, beleidsmakers en organisaties – om duidelijk te maken dat deze besparing niet alleen onaanvaardbaar is, maar ook destructief. Alleen door te blijven investeren in onze jongeren bouwen we aan een toekomst waarin iedereen meetelt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 17/01/2025.