Abdelhakim Abouallal.

Youth Unity Empowerment (YUE) is een jongerenorganisatie die het belang van mensenrechten in de kijker zet. Op 2 oktober stelde YUE zijn politieke kookshow ‘De smaak van democratie’ voor in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Abdelhakim Abouallal is lid van YUE en bracht tijdens de avond deze tekst op het podium.

Yoehoe! Alweer de verkiezingen. Op welke partij of partijen ga ik deze keer stemmen? Dezelfde of andere? Of weet je wat? Laten we gewoon blanco stemmen, want die politiekers zijn allemaal hetzelfde. Alleen maar leugenaars, hypocrieten, geldwolven.

Dat zijn vaak de uitspraken die ik van jongeren hoor. En ik was ermee eens. Totdat Abdel voor de eerste keer in gesprek mocht gaan met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden van de CD&V. Ik wist niet wie ze was. Ik wist ook niet wat een minister deed. Maar ik mocht met haar praten en dat was graaf. Zo kon ik tegen mijn leerkrachten en vrienden vertellen: ”Ja mensen, ik ga praten met de minister.”

Eens het zover was, kon ik haar twee vragen stellen die me na aan het hart lagen. Nadien vroeg ik me af: “Oké, ik heb dat nu gedaan, maar heb ik er iets mee bereikt?” Neen, niet veel. Dus ging ik me verdiepen in de politieke sector en zien wat voor soort mensen dat zijn. Zijn dat de mensen die ik dacht dat ze waren of niet?

Ik heb dus heel veel mensen ontmoet: “Hey Mathijs! alles goed? Andy, Yasmia, Jos.” Dat zijn allemaal prachtige mensen, net zoals onze Ali. Love naar hem. Toen besefte ik dat politici niet altijd leugenaars, hypocrieten of geldwolven zijn. Ze zijn er, maar niet iedereen is zo. Bovendien heb ik niet per se een probleem met politici, maar met partijen.

Het is logisch dat àls jullie ons na de verkiezingen alwéér achterlaten dat de jongeren de politiek gaan haten

Want vele partijen beloven bepaalde dingen die ze uiteindelijk niet kunnen of niet willen waarmaken. Oké, we zijn mensen. We kunnen niet alles waarmaken. Maar waarom dat dan op een bepaalde manier zeggen waardoor we denken dat als we op een bepaalde partij stemmen dat jongeren en politieagenten een betere band zullen hebben? Dat Palestina in betere omstanidgheden zullen leven? Dat scholen betere systemen zullen hebben?

Ik ben ook een burger. Ik hou van mijn stad, ik hou van Antwerpen. Ik hou van mijn buurt 2060. Ik hou van Vlaanderen. Ik hou van België. Maar ik heb een probleem met die politieke partijen die ons alleen maar valse hoop geven.

Ik hoop dat we van praten zullen veranderen naar daden. Anders voelen we ons verraden. Het is logisch dat àls jullie ons na de verkiezingen alwéér achterlaten dat de jongeren de politiek gaan haten. De jongeren weten dat we niet in een utopie leven. Maar probeer van je fouten te leren. Alleen zo zullen de jongeren de politiek kunnen vergeven.

vorige volgende