© wikimedia / MadiKadimaNzuji

De verkiezingscampagnes in de Democratische Republiek Congo zijn volop bezig. De enige vrouw op de lijst van 21 officieel erkende presidentskandidaten is Marie-Josée Ifoku.  Ze zegt dat ze verrast is dat andere vrouwen geen ambitie hebben getoond om het land te leiden. Zelf spreekt ze van een buitengewone kans. Ifoku is overtuigd dat zij de enige is die Emmanuel Ramazani Shadary, de dauphin van president Joseph Kabila, kan bedreigen.

Wie is ze Marie-Josée Ifoku?

Nog voor het afmaken van de middelbare school in Kinshasa komt Marie-Josée Ifoku terecht in Europa. Ze woont eerst in Nederland en België waarna ze haar universitaire studies verderzet in Frankrijk (Parijs) en Canada (Québec). Na een aantal jaar in Canada, waar ze als makelaar en bediende bij een autodealer werkt, keert Ifoku in 2004 terug naar Congo. Daar werkt ze bij diverse ondernemingen, onder meer als algemeen directeur bij Congo Motors.

© wikimedia / MadiKadimaNzuji

Ifoku is ook actief in de Congolese politiek. Zo bekleedt ze diverse politieke functies in de provincie Tshuapa, waar ze het zelfs tot gouverneur schopt. Op zeker ogenblik sticht ze een eigen politieke partij, de ‘Alliance des Elites pour un Nouveau Congo’ (AENC). Ifoku wil de Congolezen wakker schudden en het staatsgezag herstellen.

Ze ligt ook aan de basis van de vereniging Bomoko, die zich richt op gemeenschapsontwikkeling. Verder is ze predikante bij de Eglise Sang Précieux in Kalamu, een gemeente van Kinshasa.

Niet bang

In een gesprek met de VN-radio Okapi verklaart Marie-Josée Ifoku niet bang te zijn als enige vrouwelijke presidentskandidaat. Ze ziet haar vrouw-zijn eerder als een troef. “De Congolezen begrijpen dat dit in mijn voordeel speelt. We zijn nu 58 jaar onafhankelijk, het waren mannen die de onafhankelijkheid voor elkaar kregen. Maar wat zagen we? Niets. De mannelijke politici vertellen fier over hun heldendaden, maar de Congolees merkt op zijn bord niets van die ‘prestaties’.”

Toch is ze verrast dat ze de enige vrouwelijke kandidaat is: "Ik dacht dat we met twee of drie vrouwen zouden zijn. Voor mij is het een buitengewone kans die meer vrouwen van het Congolese volk zou moeten grijpen." Als ze verkozen raakt , is ze van plan het leger te reorganiseren. Zo wil ze het gezag van de staat herstellen en een einde maken aan de onveiligheid in het land.

Ifoku gebruikt een veegborstel als symbool van haar verkiezingscampagne. Ze wil verandering realiseren door haar tegenstanders aan de kant te vegen. In het bijzonder ‘de middelmatigen’ in de politiek, die volgens haar nog geen bal hebben bereikt.

 

 

vorige volgende