Maïté Van Den Bossche

Dit najaar start Vzw Atlantiss, een nieuwe vereniging in Liezele (Puurs) voor kinderen die nood hebben aan extra ondersteuning op gebied van mentaal welzijn op school. De kinderen kunnen er ook terecht wanneer ze een time-outmoment nodig hebben tijdens de schoolweek. De aangeboden activiteiten zijn niet alleen ontspannend, maar ook pedagogisch en therapeutisch onderbouwd. Maïté Van Den Bossche (38) en Paulien Leysen (27) zijn de initiatiefnemers.

“In onze praktijk Atlass kwamen we geregeld kinderen tegen die uitvielen op school omwille van sociale, psychische of sensorische overprikkelende redenen”, vertelt Maïté. “Paulien gaf aan dat die kinderen eigenlijk nergens terecht kunnen. Er bestaan uiteraard wel dagbestedingen voor die doelgroep, maar we vonden nergens een plek waar er echt gewerkt werd aan de dieperliggende oorzaken op sociaal, sensorisch, psychisch en emotioneel gebied”. In de eerste plaats hopen de oprichters de kinderen weer terug wat stabiliteit te geven. “Het is uiteraard mooi meegenomen als ze bij ons ook terecht kunnen om tot rust te komen, maar die diepere laag bereiken is ons ultieme doel”, vervolgen de dames.





 

© Maïté Van Den Bossche

Daginvulling op maat

Atlantiss richt zich op kleuters en lagere schoolkinderen van 4 tot 12 jaar met autisme en hoogsensitiviteit. Ook kinderen die niet zo’n diagnose kregen, maar wel gelijkaardige noden hebben, zijn welkom. Dat kunnen onder andere sensorische verwerkingsproblemen, sociaal emotionele moeilijkheden, een laag zelfbeeld en faalangst zijn.

“Leven in deze maatschappij met een open hart leidt niet altijd automatisch tot plezier. Erg gevoelige kinderen geraken sneller gestresseerd, worden vaak minder begrepen en krijgen soms kritiek over zich heen. We zien dat veel kinderen zich terugtrekken, vervelend gedrag vertonen en kwijtraken wie ze écht zijn, waar ze écht goed in zijn. Het is mooi om te voelen hoe kinderen zich dan beetje bij beetje open gaan stellen, verbinding met je gaan maken en vanuit die basis beginnen te groeien op allerlei andere ontwikkelingsgebieden. Wij willen samen met hen terug naar die basis”, vertellen Maïté en Paulien.

“Even kinderen weer kind laten zijn en samen ontdekken waar het echt om draait in het leven. Heel vaak zitten zij al in een ‘overlevingsmodus’ eerder dan dat ze gewoon ‘leven’. Stressverlagend werken bij kinderen heeft volgens ons altijd een helend effect. Van zodra we daartoe komen, is er weer ruimte voor ontwikkeling. En dan hebben we het niet over de ontwikkeling zoals die van schoolse vaardigheden, maar wel over de ontwikkeling van bijvoorbeeld een positief zelfbeeld, eigen talenten herkennen en durven gebruiken, leren omgaan met moeilijke momenten en gevoelens.”



 

“Onze activiteiten vertrekken allemaal vanuit de noden van de kinderen. Een greep uit ons aanbod van activiteiten is samen koken, voorleessessies, emotieregulatietechnieken, sociale vaardigheidssessies en mindfulness”, leggen Maïté Van Den Bossche en Paulien Leysen uit. Daarnaast is er ook veel aandacht voor Sherborne bewegingspedagogiek waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van een positief zelfwaardegevoel en de bekwaamheid om relaties aan te gaan en met anderen te communiceren.

De activiteiten vinden elke dinsdag plaats. De exacte startdatum is nog niet bekend. Wie op de hoogte wil blijven kan de Facebookpagina van Atlantiss volgen, waar regelmatig een update wordt geplaatst.

 

Maïté Van Den Bossche

Sensorische noden en mogelijkheden

De ruimtes worden prikkelarm ingericht met voldoende mogelijkheden om toch op zoek te kunnen gaan naar tactiele, visuele en auditieve prikkels. Zowel Maïté als Paulien houden van pure, natuurlijke inrichtingen zoals je die wel eens tegenkomt in Steinerscholen. “Natuurlijke materialen zoals hout, pasteltinten, textielstoffen en schapenvellen zien er niet alleen erg leuk uit, ze zijn ook nog eens uitermate geschikt voor kinderen die kampen met sensorische over- of onderprikkeling. Bij de inrichting houden we rekening met die sensorische noden van de kinderen, dus het zal nog bijgeschaafd worden als we de startgroep(en) kennen”, vertellen de initiatiefnemers.



Oproep

“Onze werking is voor een groot deel afhankelijk van sponsors en fondsenwerving en daarom willen we een warme oproep doen aan iedereen die ons daarbij zou willen helpen. We denken aan bedrijven die een goed doel willen steunen op lange termijn. Zij zullen op onze eeuwige dankbaarheid kunnen rekenen. Ook initiatieven rond De Warmste Week of eigen initiatieven zijn ontzettend welkom. Elke eurocent wordt ontzettend gewaardeerd!”



“Het lijkt ons heel interessant om samen te werken met stagiaires. Op deze manier kunnen we de groepjes af en toe nog een stukje kleiner maken of uitzonderlijk zelfs individueel werken. Ervaring of kennis vinden wij daarbij minder belangrijk dan voeling hebben met de kinderen en een positieve ingesteldheid om het verschil te gaan betekenen voor hen”, besluiten Maïté Van Den Bossche en Paulien Leysen.



Surf voor meer informatie naar
www.atlantiss.be.


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 09/08/2021.

vorige volgende