© Mika Guasp

Sam Renascent (23), een artiest van eigen bodem met Congolese roots, woont in Londen. Hij debuteerde op de ‘We are open’ van Trix, staat binnenkort in de AB en breekt zo stilletjes door in de Benelux. Kobotama (wedergeboorte) zijn electro popdebuut met African vibes smaakte naar meer. “Who the hell is Sam”, vroegen de Vlaamse media zich af. 

Bij het huis van vriendin Laura -in Wembley- troffen we enkele maanden geleden toevallig huisgenoot Samuel Vekeman aan. Een spontane, doelgerichte en ambitieuze jongeman. Na een kort gesprek vertelde hij dat hij in januari zijn carrière als artiest ging lanceren in de Benelux. Zijn eerste single Kobotama kwam uit op 12 januari 2018. Na enkele maanden pendelt hij als Sam Renascent tussen Engeland en België om zijn muzikale carrière rustig op te bouwen.   

Waarom Londen? 
"Ik wilde me specialiseren in muziekproductie, songwriting en zingen. De school die ik koos, leek me top, want hoog geprezen. Daarnaast spreekt de muziekscene in London me enorm aan én is het de ideale plek om mijn netwerk uit te bouwen.”

Waarom je carrière lanceren in de Benelux en niet in Engeland?
"Het is logisch om eerst te beginnen in mijn regio. Mijn platenlabel is ook gevestigd in de Benelux. Ik wil rustig groeien, samen met mijn publiek.”

Vertel eens over je eerste single. Wat maakt het zo ‘Sam’?
"Mijn levensverhaal zit verwerkt in mijn eerste single. Mijn roots liggen in Congo en ben opgegroeid in België. Ik geloof sterk in wat ik creëer, wil niet te snel gaan en pak berekende risico’s. Ik  bespeel een aantal instrumenten zoals drum, piano, gitaar, basgitaar… Uiteraard zing ik ook. Ik drum sinds mijn vijfde en vanaf mijn twaalf jaar speel ik klassieke gitaar en djembé. Als artiest wil ik zo’n breed mogelijke basis hebben op muzikaal vlak. Zo kan ik aan mijn entourage uitleggen wat ik precies wil. Ik ben geen meesterpianist en dat is ook niet mijn doel. Ik wil weten waarmee ik bezig ben, zodat ik dat kan communiceren en richtlijnen geven. Een gezonde mix van het technische en creatieve.”

Wat inspireert je ?
"Inspiratie kan van overal komen. Zowel producers als Max Martin en Timbaland, maar ook artiesten als Adele, Bonobo, Björn, Sting kunnen mij inspireren. Het gaat heel breed. Ik beperk me niet tot één domein. Het is ook niet omdat Sting en the Police me inspireren dat ik dezelfde muziek tracht te maken.”

“Ik kijk op naar de manier waarop zij muziek maken. Dat spoort mij aan om iets persoonlijks te creëren. Maar ook een museum bezoeken of een foto of schilderij bewonderen kan mij ontroeren. Bij The Flames vind ik hun stage performance subliem. Als artiest moet je met veel elementen rekening houden. Mijn doel is om een mooi coherent geheel te maken.”

Wat is je doel als artiest?
"Ik zou me graag internationaal lanceren. Ik heb op verschillende plekken gestudeerd en ben op verschillende plaatsen verbleven. Diverse plaatsen en culturen ontdekken is een verrijking. Ik ben niet bang om mijn toekomstplannen en ambities kenbaar te maken. Stiekem is mijn droom om arena’s te vullen, grote shows te geven en een groot team te hebben, zowel front- als back stage. Maar ik ben ook nuchter en loop niet te snel van stapel. Rustig opbouwen is de boodschap. Ben al enorm tevreden met wat ik heb bereikt en met de kansen die ik krijg. Kijk met een positieve blik naar wat de toekomst brengt. Ik kan steunen op een hardwerkend team. I’m just getting started.”

“Mijn eerste single was een mooi begin. Mensen hebben mij leren kennen via mijn muziek. Het heeft een luchtige summer vibe. Ik gebruikte het als een intro om mensen warm te maken voor meer. Het is niet omdat het elektropop is, dat ik mij beperk tot dit muziekgenre. Mijn artiestennaam ‘Renascent’ betekend letterlijk wedergeboorte en zo voel ik me ook. De titel van mijn eerste single Kobotama komt van het Lingala (een Congolese taal) en betekent hetzelfde.”

“Als geadopteerd kind heb ik veel kansen gekregen, o.a. op muzikaal vlak. Die zou ik niet hebben gekregen als ik in Congo zou zijn gebleven. Ik ben dan ook dankbaar voor het leven dat ik leid. Een tijdje geleden ben ik terug naar mijn geboorteland gegaan met talloze vragen aan mijn biologische familie. Ik heb niet gekozen voor adoptie, maar dat heeft wel deuren geopend. Ik heb dromen en die worden alleen maar uitdagender.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 21/04/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/04/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door NewsMonkey.be op 27/04/2018

vorige volgende