© Radio Okapi

Dinsdag gaf Felix Tshisekedi zijn eerste toespraak als de nieuwe voorzitter van de Congolese oppositiepartij Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS). Hij wil president van Congo worden.

De vergadering van de UDPS vond dinsdag 24 april plaats aan de Place St. Therese, in de gemeente N'Djili bij Kinshasa. Felix Tshisekedi werd op 31 maart de nieuwe voorzitter van de UDPS en hield nu voor de eerste keer een toespraak voor zijn eigen partij. Volgens dagblad ‘La Phare’ is dat het begin van “een nieuwe democratie en het einde van het ‘één-partij-stelsel’.”

© Radio Okapi

“Ik ben voorzitter geworden dankzij de wil van de mensen. Leid mij ook naar de overwinning in de presidentsverkiezingen”, klonk het onder meer in de toespraak van Tshisekedi.

“We hebben samen goede en slechte herinneringen aan onze strijd tegen de macht. Er vielen doden en er was verraad. We moeten verenigd blijven door een overwinning van mij bij de volgende verkiezingen. Onze kinderen moeten met vaderlandsliefde opgroeien.”

Eerste test

“De toespraak op het Sainte Thérèseplein was een eerste test voor Felix Tshisekedi, als voorzitter van de meest populaire partij in de hoofdstad”, klinkt het op het medium case-info.ca. Congolese media spraken voor de toespraak van een uitdaging voor de nieuwe voorzitter, namelijk bewijzen dat hij meer mensen op de been kan brengen dan zijn vader, de vorige voorzitter.

"Ik ben voorzitter geworden dankzij de wil van de mensen. Leid mij ook naar de overwinning in de presidentsverkiezingen"

Jean-Claude Vuemba, de voorzitter van de ‘Mouvement du Peuple Congolais pour la République’ (MPCR), zit samen met UDPS van Felix Tshisekedi in de oppositie. Hij pleitte voor ondersteuning van het evenement om aan te tonen “dat de oppositie goed samenwerkt.”

Toenadering?

De Congolese krant ‘Le Potentiel’ wijst op een ontspannen relatie tussen de PPRD van huidig president Kabila en de UDPS van Tshisekedi en spreekt zelfs van een toenadering tussen de twee kampen. De toelating van burgemeester André Kimbuta Yango (PPRD) voor het houden van deze toespraak zou daar een teken van zijn.

De volgende verkiezingen zouden eind december moeten plaatsvinden.

vorige volgende