© Wikimedia

Op 24 april werd er een grote terreuroefening gehouden tijdens een show van comedian Alex Agnew. De oefening werd georganiseerd door de politie Antwerpen, de Antwerpse brandweer en het Sportpaleis. Studenten journalistiek van AP Hogeshool en Thomas Moore waren de persmuskieten van dienst.

Gisteravond organiseerde de Antwerpse politie een grootschalige terreuroefening in samenwerking met de lokale brandweer en het Sportpaleis. De simulatie van een aanslag gebeurde  tijdens een show van comedian Alex Agnew. Er waren zes mensen die als schutter werden aangeduid. De toeschouwers werden kort voor de aanvang van de show op de hoogte gebracht.

Druk van de pers

Ook de studenten journalistiek van de AP Hogeschool en de Thomas Moore Hogeschool hadden een opdracht tijdens de oefening. De politie had hen namelijk gevraagd of ze in de hoedanigheid van journalist druk wilden uitoefenen op de persverantwoordelijken van de brandweer en de politie. De bedoeling was om de persverantwoordelijken van de hulpdiensten te trainen in het beantwoorden van vragen tijdens een crisis. Er waren studenten print- TV- en radiojournalistiek aanwezig, en iedereen kreeg een rol toebedeeld.

Voor de studenten had de Antwerpse politie een speciaal platform voorzien, dat een simulatie van Twitter voorstelde, zodat ze tweets konden bijhouden van onder andere de politie zelf en de zogenaamde politici. Ook de aanwezigheid van buitenlands pers werd in het scenario ingecalculeerd: een aantal studenten moesten fungeren als reporter van de BBC, het Amerikaanse CNN en het Franstalige Le Soir. Hun verslaggeving moest ook in het Engels of het Frans gedaan worden. Er was ook een website voorzien waar de studenten hun artikels en beelden konden posten.

Na afloop was Wouter Bruyns, woordvoerder van de politie Antwerpen, enthousiast over de inzet van de studenten: “Volgens mij hebben de studenten de oefening nog het beste gedaan van iedereen,” vertelt hij. “Er waren ongeveer 25 studenten die hun pijlen moesten richten op vijf communicatiemedewerkers, ze hebben dat zeer goed gedaan. De communicatiemedewerkers hebben gezweet.” (lacht)

© Jonathan Cieters

 “De leukste terreuraanval ooit”

Ook Antwerpse comedian Alex Agnew was enthousiast. “Dit was de leukste terreuraanval dat ik ooit heb meegemaakt,” zegt hij. “Ik was natuurlijk goed op voorhand gebrieft over wat er ging gebeuren. Maar het blijft altijd schrikken. De knallen en de lichtflitsen waren een beetje overweldigend.”

Volgens comedian Michael Van Peel, die het voorprogramma van Agnew verzorgde, was er vrij weinig paniek. “Ik vond de hele situatie nogal beheerst,” zegt hij. Maar Agnew is het daar niet mee eens. “Natuurlijk kan je onmogelijk vragen aan mensen om echt in paniek te zijn. Zoiets kun je niet simuleren. Maar mocht het echt zijn, dan zou er wel algemene paniek zijn, natuurlijk.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Nieuwe Tydinghe in het april-mei-juni nummer 2019.

vorige volgende